08 iulie 2019

Iranul va creşte concentraţia uraniului îmbogăţit peste limita permisă în Acordul Nuclear

Bianca Pavaluca

Administraţia de la Teheran a anunţat duminică dimineaţă că va creşte concentraţia uraniului îmbogăţit cu aproape două procente peste limitele permise în Acordul Nuclear semnat în 2015, pentru a produce combustibil pentru centrale nucleare, conform BBC şi Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Abbas Araqchi, adjunct al ministrului iranian de Externe, a transmis în cadrul unei conferinţe de presă că Iranul va începe să îmbogăţească uraniul la o concentraţie mai mare de 3,67%, cea prevăzută în Acordul Nuclear semnat cu marile puteri, pentru a produce combustibil pentru centrala nucleară Bushehr.

Astfel, Iranul ar urma să îmbogăţească uraniul la o concentraţie de aproximativ 5%, cu aproape două procente peste limita admisă.

Araqchi a transmis că Administraţia de la Teheran va înceta să respecte câte o prevedere a Acordului Nuclear la fiecare 60 de zile, dacă ţările semnatare nu iau măsuri pentru protejarea Iranului de sancţiunile impuse de Statele Unite.

Oficialul iranian a anunţat că Iranul doreşte să salveze Acordul Nuclear, dar a acuzat semnatarii europeni că nu au respectat angajamentele prevăzute în acord. Araqchi a transmis că diplomaţia este încă o opţiune, dacă Statele Unite vor ridica sancţiunile impuse Iranului.

La un an după retragerea Statelor Unite din Acordul Nuclear, Iranul a oferit un termen limită de 60 de zile ţărilor semnatare să ia măsuri împotriva sancţiunilor Administraţiei de la Washington. Termenul de 60 de zile a expirat duminică, ceea ce a dus la decizia Iranului de a renunţa la respectarea prevederii privind concentraţia uraniului îmbogăţit.

Administraţia de la Teheran a negat vehement dorinţa de a construi armament nuclear, lucru pentru care uraniul ar trebui îmbogăţit la un nivel de aproximativ 90%.

Ministrul Energiei din Israel a criticat decizia luată de Iran. Acesta a transmis că deşi creşterea actuală este moderată, Iranul „a pornit pe drumul care duce la armament nuclear”.