Iranul va ataca Israelul, dar are o mare problemă
Florin JipaIranul va ataca Israelul, dar are o mare problemă: nu vrea să se facă de ruşine ca în aprilie când doar 4 rachete din peste 350 au atins solul Israelului, dar nici nu vrea să provoace victime pentru a evita un răspuns sever de la Tel Aviv.
Cea mai mare provocare a Iranului este să atace Israelul în aşa fel să nu se facă de ruşine, ca data trecută, în noaptea de 13 spre 14 aprilie, când din peste 350 de rachete şi drone lansate doar patru au atins solul israelian, dar nici să provoace victime sau daune materiale severe care ar duce la un răspuns militar dur al Israelului asupra Iranului.
Este un moment critic în Orientul Mijlociu, după ce Iranul a anunţat, luni seara, că a decis să atace Israelul, deşi nu doreşte o escaladare în regiune, nu va face compromisuri şi va pedepsi asasinarea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, pe care Israelul nu a revendicat-o, dar nici nu a negat-o.
De asemenea, gruparea şiită libaneză Hezbollah, aliată a Iranului, a jurat la rândul ei răzbunare după ce un lider militar, Fuad Shukr a fost ucis săptămâna trecută într-un bombardament într-o suburbie a capitalei libaneze Beirut, atac de data aceasta recunoscut de Israel.
După o noapte tensionată de aşteptare pentru un atac iranian care nu a venit, şeful Pentagonului, Lloyd Austin, a vorbit cu ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, pentru a reafirma angajamentul Statelor Unite faţă de apărarea Israelului împotriva ameninţărilor din partea Iranului, Hezbollah şi a altor grupuri susţinute de Iran. Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre atacul cu rachete din noaptea trecută împotriva forţelor americane staţionate la baza aeriană Al-Asad din vestul Irakului, care a dus la rănirea a 6 militari americani.
Distanţa de peste 1.000 km între Iran şi Israel îngreunează misiunea armatei iraniene şi a Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice. Într-o confruntare militară la distanţă, vor conta foarte mult unităţile de aviaţie, cele de rachete şi sistemele antiaeriene. La toate aceste domenii, Israelul este superior Iranului.
În cazul lansării de drone, acestea au o durată de peste opt ore până la ţintă. Israelul şi aliaţii lor din regiune le-au depistat din timp în cazul atacului din aprilie şi le-au distrus cu aviaţia, nicio dronă nu a intrat în spaţiul aerian al Israelului.
Rachetele de croazieră fac în jur de o oră până îşi ating ţintele din Israel. Şi acestea au fost doborâte în totalitate.
Rachetele balistice s-au dovedit cele mai performante, ele străbat distanţa dintre Iran şi Israel în doar câteva zeci de minute. Patru dintre acestea şi-au atins obiectivul, o bază aeriană israeliană, fără să facă victime sau pagube materiale severe.
E posibil ca de această dată Iranul să folosească mai multe rachete balistice, iar ţintele să fie doar militare, pentru a limita victimele civile şi pagubele în infrastructura critică israeliană.
O mare necunoscută vine de la gruparea libaneză Hezbollah din Liban, care are graniţă cu Israelul şi poate declanşa atacuri cu rachete şi drone, atacuri de artilerie, dar şi incursiuni terestre. Israelul a avertizat că a pregătit lovituri preventive şi a dislocat forţe mecanizate şi blindate la graniţa de nord cu Libanul.
Luni, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei şi fostul ministru al apărării, generalul Serghei Şoigu, a sosit în capitala iraniană Teheran şi a promis sprijinul Moscovei. Imediat, în presă au apărut informaţii că sisteme de rachete antiaeriene ruseşti sunt în drum spre Iran. Cam asta este maximul ce poate face Rusia în sprijinul Iranului.
Un ajutor mai consistent îl primeşte, însă, Israelul din Statele Unite. Tot luni, comandantul Comandamentului Central al Armatei SUA, generalul Michael Korilla, a fost la Tel Aviv pentru a se coordona cu liderii militari israelieni. SUA organizează o coaliţie internaţională cu scopul de a opri atacul iranian. Pentagonul a anunţat că dislocă aeronave, printre care şi F-22 Raptor, în Orientul Mijlociu, dar şi nave şi sisteme de rachete antiaeriene.
Totodată, Armata americană va doborî rachetele şi dronele iraniene. În aprilie, Iordania, Franţa, Marea Britanie şi Germania au participat, de asemenea, la distrugerea rachetelor şi dronelor iraniene.
Nu se ştie sigur când va avea loc atacul Iranului, dar un oficial militar american a precizat că încă din weekend Iranul mută lansatoarele de rachete şi desfăşoară exerciţii militare, paşi care semnalează că se pregăteşte să lanseze un atac în zilele următoare.