01 aprilie 2024

Iranul susţine că un atac israelian asupra Siriei a dus la moartea unui comandant iranian şi a unor diplomaţi

Andreea Soare

Un atac aerian care a avut loc luni asupra unei clădiri din apropierea ambasadei Iranului din Damasc a dus la moartea unui comandant iranian şi a unor diplomaţi ai Teheranului, anunţă presa iraniană, care susţine că în spatele atacului se află Israelul.

Sursă foto: X/ MFA Iran

Atacul pe care Iranul îl atribuie Israelului a dus la moartea comandantului Gărzii Revoluţionare Iraniene, Mohammad Reza Zahedi, scriu ziarele iraniene. Presa din Siria scrie că cel puţin cinci persoane au murit în urma atacului. 

Atacul din Damasc are loc la câteva zile după ce Israelul a desfăşurat atacuri aeriene în Siria, care au provocat moartea mai multor militari sirieni, a unor membri ai Hezbollah şi a unor civili, după cum a declarat un purtător de cuvânt al Hezbollahului.

Ministrul de externe din Siria, Faisal al Miqdad, a transmis că Siria „condamnă acest atac terorist teribil care a vizat clădirea consulatului iranian din Damasc şi a dus la martirajul unor oameni inocenţi”. Ambasadorul Iranului în Siria a numit atacul „inuman”, scrie Washington Post, care citează SANA.

Luni, forţele israeliene de apărare au transmis că s-au retras din spitalul Al Shifa după mai multe lupte care au durat două săptămâni. SUA au transmis că retragerea trupelor israeliene din spital subliniază imposibilitatea găsirii unei soluţii viabile pentru problema Hamasului.