26 septembrie 2018

Iranul spune că Trump nu ar trebui să intervină în Orientul Mijlociu dacă doreşte petrol ieftin

Marinela Sarbu

Preşedintele american Donald Trump ar trebui să nu mai intervină în Orientul Mijlociu dacă doreşte ca preţul petrolului să nu mai crească, a declarat miercuri ministrul iranian al Petrolului Bijan Zanganeh, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

"Donald Trump încearcă să reducă în mod serios exporturile de petrol din Iran şi, de asemenea, să se asigure că preţul petrolului nu creşte, dar aceste două lucruri nu se pot întâmpla împreună", a declarat Zanganeh, potrivit Agenţiei de ştiri a studenţilor iranieni.

"Dacă doreşte ca preţul petrolului să nu se ridice şi piaţa să nu se destabilizeze, ar trebui să înceteze interferenţele nejustificate şi disruptive în Orientul Mijlociu şi să nu fie un obstacol în calea producţiei şi exportului de petrol din Iran. Trump, nu Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol, se află în spatele creşterii recente a preţurilor", a spus Zanganeh.

"Trump îi acuză pe OPEC de ceea ce el a creat şi a provocat: creşterea preţului petrolului şi perturbarea pieţei. Membrii OPEC nu au capacitatea de a creşte producţia", a adăugat Zanganeh.

Într-un discurs ţinut marţi la reuniunea Organizaţiei Naţiunilor Unite, Trump a reiterat apelurile OPEC de a pompa mai mult petrol şi de a opri creşterea preţurilor. El a acuzat de asemenea Iranul că a semănat haosul şi a promis sancţiuni suplimentare asupra acestei ţări.