05 ianuarie 2021

Iranul solicită oficial Interpolului arestarea lui Donald Trump pentru "rolul avut în asasinarea generalului Qassem Soleimani"

Gabriel Negreanu

Iranul a solicitat oficial Interpolului arestarea lui Donald Trump pentru "rolul avut în asasinarea generalului Qassem Soleimani". Qassem Soleimani a fost un lider militar celebru în Iran care a condus temuta Forţă Quds a Corpului de Paza Revoluţionară Islamică. Moartea sa în ianuarie anul trecut, într-un atac aerian al SUA comandat de Trump, a stârnit şoc, indignare şi furie în toată ţara şi a reprezentat o escaladare semnificativă a tensiunilor dintre cele două naţiuni.

Sursă foto: Mediafax
Noi sancţiuni asupra Iranului

Administraţia Donald Trump a impus, marţi, noi sancţiuni împotriva Iranului, vizând industria oţelului, acuzând Teheranul de susţinerea terorismului şi de abuzuri în domeniul drepturilor omului, anunţă Departamentul Trezoreriei de la Washington.

"Astăzi, Oficiul pentru Controlul Activelor Externe (OFAC) a introdus pe lista sancţiunilor o companie din China care furnizează electrozi din grafit, un element esenţial în industria oţelului, precum şi 12 producători iranieni de oţel şi de alte metale; de asemenea, au fost sancţionaţi trei agenţi de vânzări din străinătate care colaborează cu producători iranieni de metale şi cu o companie minieră", anunţă Departamentul american al Trezoreriei, într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

"Industria metalurgică din Iran este o sursă importantă de venit pentru regimul iranian, generând profituri pentru liderii corupţi şi finanţând o serie de activităţi negative, inclusiv proliferarea armelor de distrugere în masă şi mijloacele de lansare, susţinerea terorismului şi o serie de abuzuri în materie de drepturile omului, pe plan intern şi în străinătate", subliniază Departamentul Trezoreriei din SUA.

"Administraţia Donald Trump menţine angajamentul de a opri fluxul de venituri destinat regimului iranian, care continuă să finanţeze grupuri teroriste, regimuri opresive şi eforturile de a se dota cu arme de distrugere în masă", a declarat secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin.

Compania chineză sancţionată se numeşte Kaifeng Pingmei New Carbon Materials Technology şi este acuzată că a furnizat mii de tone de materiale producătorilor de oţel din Iran.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu. Preşedintele Donald Trump a anunţat în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni. Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul. Joseph Biden, preşedintele-ales al SUA, consideră că retragerea din Acordul nuclear cu Iranul a fost o greşeală, semnalând că vrea revenirea în acest tratat.

Preşedintele Iranului, Hassan Rohani, a declarat că victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial oferă Statelor Unite posibilitatea de remediere a "erorilor din trecut". "Obiectivul nostru este să reducem presiunile sancţiunilor care afectează poporul nostru. De fiecare dată când avem ocazia, acţionăm în mod responsabil", a argumentat Hassan Rohani. În cazul anulării sancţiunilor americane, Iranul intenţionează să revină la respectarea totală a angajamentelor internaţionale.

Administraţia din Iran a anunţat, luni, reluarea activităţilor de purificare a uraniului la nivelul de 20%, prin încălcarea Acordului nuclear semnat cu marile puteri. Uraniul îmbogăţit poate fi utilizat pentru combustibil destinat reactoarelor, dar şi pentru fabricarea de arme atomice. Uraniul destinat armelor atomice trebuie să aibă o concentraţie de cel puţin 90%.

Uniunea Europeană a exprimat regret, marţi, în legătură cu decizia Iranului de lansare a procedurilor tehnice de creştere a concentraţiei purificării uraniului, evidenţiind importanţa menţinerii Acordului nuclear din 2015.