18 martie 2019

Iranul şi Siria somează Statele Unite să retragă trupele de pe teritoriul sirian

Mihai Draghici

Iranul şi Siria au cerut, luni, Statelor Unite să retragă trupele de pe teritoriul sirian, iar regimul de la Damasc a ameninţat cu acţiuni militare grupurile insurgente kurde susţinute de Washington.

Sursă foto: Mediafax

"Singura carte pe care o mai au americanii şi aliaţii lor din gruparea Forţele Democrate Siriene (SDF) va fi contracarată de statul sirian prin două metode: reconcilierea naţională sau eliberarea prin forţă a zonelor pe care le ocupă", a declarat generalul Ali Abdullah Ayoub, ministrul sirian al Apărării, citat de site-ul agenţiei Reuters.

Administraţia Donald Trump a anunţat recent că va menţine sute de militari americani în Siria, deşi iniţial evocase ideea retragerii în totalitate a trupelor.

Ali Abdullah Ayoub a admis că Statele Unite au capabilităţi militare "ample şi avansate", dar a subliniat că armata siriană este puternică şi are "capacitate de sacrificiu". "America şi alţii vor abandona Siria aşa cum au abandonat şi alte zone, întrucât prezenţa lor este ilegală şi este respinsă", a subliniat ministrul sirian al Apărării.

La rândul său, generalul Mohammad Baqeri, şeful Statului Major al armatei iraniene, a cerut retragerea trupelor străine aflate în Siria fără aprobarea Administraţiei Bashar al-Assad. În cursul reuniunii de la Damasc, "am studiat mijloacele necesare pentru eliberarea teritoriilor", inclusiv cele aflate sub control american. "Suntem uniţi împotriva terorismului", a subliniat oficialul iranian.

Statele Unite vor menţine aproximativ 400 de militari în Siria, în cadrul unei misiuni internaţionale care ar putea include până la 1.500 de persoane, a declarat un recent oficial de rang înalt din cadrul Administraţiei de la Washington. Două sute de militari americani vor rămâne în nord-estul Siriei, în cadrul unei misiuni internaţionale de 800-1.500 de militari din ţări europene. Alţi 200 de militari americani vor fi staţionaţi în baza din Tanf, situată în apropierea frontierei Siriei cu Irak şi Iordania. Preşedintele SUA, Donald Trump, şi-a atras critici dure după ce anunţase retragerea trupelor americane din Siria şi reducerea efectivelor militare din Afganistan.