05 ianuarie 2021

Iranul şi-a arătat dronele. Sunt multe, dar nu-i sperie pe adversarii tradiţionali

Florin Jipa

Astăzi, liderii militari ai Iranului au trecut în revistă sistemele aeriene fără pilot, urmând ca mâine să desfăşoare un exerciţiu aerian, evocat de propaganda de stat drept cel mai mare din ultimii ani, conform informaţiilor distribuite de presa locală.

Sursă foto: Mediafax

Momentul vine într-o perioadă în care presiunea externă este tot mai mare, după ce autorităţile au anunţat intenţia de a mări uraniul îmbogăţit la 20%, mult mai mult decât era specificat într-un acord mai vechi, dar şi sechestrarea unui petrolier din Coreea de Sud.

După cum se vede din fotografiile distribuite de armata iraniană, majoritatea dronelor sunt de nivelul 1, de joasă altitudine, de anduranţă redusă. Acestea se utilizează cu precădere în cercetarea tactică în scopul culegerii de informaţii ISR despre ţinte inamice. Au o autonomie de zbor de circa 12 ore şi pot avea raza de acţiune de până la 90 km.

Mai multe detalii despre drone militare, poţi afla aici:

Epoca războaielor dronelor aeriene s-a instalat definitiv?

Într-un hangar, au fost prezentate şi câteva avioane fără pilot de dimensiuni medii (nivelul 2).

Aceste aparate, prezentate de presa controlată de guvern, poate au impresionat publicul intern puţin cunoscător, dar nu şi adverarii tradiţionali ai Iranului.

Principalii adversari, ţările bogate din Golful Persic, dar şi Statele Unite şi Israelul, au sisteme de avioane fără pilot mult mai numeroase şi sofisticate din punct de vedere tehnologic.

Israelul a exportat către Azerbaidjan cel puţin trei tipuri de drone, care au avut un rol esenţial în câştigarea războiului de anul trecut din Nagorno-Karabah.