08 mai 2019

Iranul şi-a anunţat retragerea parţială din Acordul Nuclear cu marile puteri din 2015

Marinela Sarbu

Iranul a trimis scrisori ambasadorilor din mai multe ţări, în care şi-a anunţat retragerea parţială din Acordul Nuclear semnat în 2015 cu marile puteri mondiale, a informat televiziunea de stat, fără a detalia ce măsuri intenţionează să ia în acest sens, potrivit Al-Jazeera.

Sursă foto: Mediafax

Iranul a trimis scrisori ambasadorilor din mai multe ţări, în care şi-a anunţat retragerea parţială din acordul nuclear semnat în 2015 cu marile puteri mondiale, a informat televiziunea de stat, fără a detalia ce măsuri intenţionează să ia în acest sens, potrivit Al-Jazeera.

Scrisorile au fost trimise liderilor Marii Britanii, Chinei, Uniunii Europene, Franţei şi Germaniei.

Aceste state au fost semnatare ale acordului nuclear, în care Iranul s-a angajat să limiteze programul de îmbogăţire al uraniului în schimbul ridicării sancţiunilor economice.

O altă scrisoare a fost trimisă Rusiei.

În scrisorile trimise către ambasadorii ţărilor semnatare, Iranul a declarat că îşi va relua unele dintre angajamentele din cadrul acordului nuclear din 2015, a informat televiziunea de stat IRIB.

Ministerul iranian de Externe a anunţat: "Decizia înaltului consiliu de securitate de a înceta să acţioneze în baza unor angajamente ale Republicii Islamice Iran în cadrul Acordului JCPOA a fost comunicată şefilor de stat ai ţărilor care fac parte încă din acord".

Într-un discurs difuzat la televiziunea naţională, Rouhani a spus că ceilalţi semnatari - Marea Britanie, Franţa, Germania, China şi Rusia - au la dispoziţie 60 de zile pentru a-şi respecta promisiunile de a proteja sectoarele petrolului şi bancar din Iran de sancţiunile impuse de SUA, în caz contrar va relua activitatea de îmbogăţirea uraniului dincolo de nivelul scăzut permis de acord.

Tot miercuri, preşedintele iranian Hassan Rouhani a afirmat că Teheranul va opri programul de vânzare a uraniului îmbogăţit în exces şi a apei grele în alte ţări, un aranjament folosit în cadrul acordului nuclear pentru a-şi menţine propriile stocuri sub limitele permise.

"Dacă cele cinci ţări vor venit la masa negocierilor şi vom ajunge la un acord şi dacă ele ne-ar putea proteja interesele în sectorul petrolier şi bancar, vom reveni de unde am plecat", a spus Rouhani.

Măsura a venit la un an de la data la care Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump şi-a retras ţara din acord. De atunci, SUA a restabilit sancţiunile economice dure impuse Iranului, chiar dacă Teheranul a continuat să respecte acordul, potrivit inspectorilor ONU.