31 august 2018

Iranul respinge propunerea Franţei pentru mai multe negocieri privind acordul nuclear

Teodora Marinescu

Ministerul iranian de Externe a respins vineri un apel făcut de Paris pentru mai multe negocieri cu Teheran privind acordul nuclear, afirmând că unii dintre partenerii Franţei sunt "hărţuitori şi excesivi", relatează site-ul agenţiei Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Bahram Qassemi, a afirmat vineri că nu este necesar ca acordul nuclear, semnat în 2015 între Iran şi marile puteri din P5+1 (SUA, Marea Britanie, Franţa, China, Rusia şi Germania), să fie renegociat.

"În condiţiile în care toate eforturile Iranului sunt anulate prin hărţuire şi cereri excesive ale unora dintre partenerii ministrului de Externe al Franţei , nu este niciun motiv, nevoie, siguranţă şi încredere pentru negocierea unor probleme care nu sunt de negociat", a afirmat Qassemi.

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a afirmat joi că, în urma deciziei SUA de a se retrage din acordul nuclear, Teheranul trebuie să fie pregătit să îşi negocieze viitoarele planuri nucleare, arsenalul de rachete balistice şi rolul său în războaiele din Siria şi Yemen.

"Oficialii francezi şi internaţionali ştiu foarte bine că politica regională a Iranului urmăreşte pacea şi securitatea regională şi internaţională, cât şi combaterea terorismului şi extremismului", a afirmat Qassemi.

Marile puteri din grupul P5+1 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite plus Germania) au semnat în 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul se angajează să limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat în luna mai că a decis retragerea Statelor Unite din acordul nuclear şi că va reimpune sancţiuni împotriva Teheranului.