16 ianuarie 2019

Iranul refuză retragerea trupelor din Siria şi consideră "o glumă" avertismentul Israelului

Mihai Draghici

Administraţia islamică din Iran a transmis, miercuri, Israelului că nu va retrage efectivele militare din Siria, catalogând drept "o glumă" avertismentul premierului israelian, Benjamin Netanyahu, informează agenţia de presă ISNA, citată de site-ul Ynetnews.com.

Sursă foto: Mediafax

"Republica Islamică Iran va menţine consilierii militari, forţele revoluţionare şi armamentul în Siria", a declarat miercuri generalul Mohammad Ali Jafari, comandantul Gardienilor Revoluţiei iraniene.

Ali Jafari a catalogat ameninţările lui Benjamin Netanyahu drept "o glumă", avertizând Guvernul Israelului că "se joacă ţinând coada unui leu".

"Ar trebui să vă temeţi de ziua în care rachetele noastre de mare precizie vă vor cădea în cap", a continuat Ali Jafari.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a somat, marţi, Iranul să retragă efectivele militare din Siria cât mai rapid, în contextul amplificării tensiunilor israelo-iraniene. "Am auzit o declaraţie a purtătorului de cuvânt al Ministerului iranian de Externe că ei nu au prezenţă militară în Siria, doar consilieri. Eu i-aş consilia să se retragă rapid de acolo, deoarece noi vom continua politica agresivă în regiune aşa cum am promis", a declarat Benjamin Netanyahu cu ocazia ceremoniei de învestire a şefului Statului Major al armatei israeliene, Aviv Kochavi.

Bahram Qassemi, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, a respins luni afirmaţiile lui Benjamin Netanyahu că Israelul ar fi efectuat "sute" de raiduri aeriene asupra obiectivelor militare iraniene din Siria. "Comunicatele Israelului sunt lipsite de fundament şi false, sunt doar o încercare a sioniştilor de a ascunde eşecurile din regiune. Administraţia din Siria a invitat oficiali iranieni doar în scop de consiliere pentru combaterea terorismului", declara Bahram Qassemi.

Benjamin Netanyahu a explicat marţi că principala provocare cu care se va confrunta noul şef al Statului Major sunt activităţile Iranului şi ale aliaţilor acestei ţări. "În ultimii patru ani, ne-am confruntat cu provocări majore: schimbarea fronturilor în Fâşia Gaza, Siria, Liban şi în alte locuri. A existat un element central: Iranul şi intermediarii terorişti. Am acţionat responsabil şi cu discreţie pentru a-i opri să devină mai puternici pe cei care vor să ne atace", a spus Netanyahu. Israelul este nemulţumit de prezenţa militarilor iranieni în Siria şi efectuează frecvent bombardamente pe teritoriul sirian.