20 iunie 2020

Iranul reacţionează la rezoluţia AIEA: Un pas dezamăgitor

Andreea Soare

Ministrul Afacerilor de Externe din Iran a criticat dur, vineri, rezoluţia propusă de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, parte a ONU, declarând că Teheran a cooperat cu agenţia, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

„În timp ce Iran are cel mai mare nivel de cooperare cu AIEA, emiterea unei rezoluţii a Consiliului Guvernantorilor este un pas complet distructiv şi dezamăgitor”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Abbas Mousavi.

AIEA, organizaţia parte a sistemului ONU, care se ocupă de cooperarea internaţională în domeniul nuclear, a adoptat o rezoluţie, vineri, prin care cere Iranului să înceteze să refuze accesul agenţiei la două foste şantiere şi să coopereze cu aceasta, au declarat diplomaţii prezenţi la întâlnirea AIEA.

Această rezoluţie, care este prima de acest fel elaborată din 2015 şi de la implementarea acordului nuclear până în prezent,a trecut cu 25 de voturi pentru, două împotrivă (Rusia şi China) şi 7 abţineri (Africa de Sud, India, Pakistan, Thailanda, Mongolia, Azerbaidjan şi Niger).