03 mai 2021

Iranul pune presiune pe SUA şi Marea Britanie pentru deblocarea unor fonduri şi returnarea unei datorii mai vechi

Florin Jipa

Iranul a anunţat, ieri, prin televiziunea de stat, care a citat un oficial guvernamental, deblocarea a şapte miliarde de dolari de către SUA pentru un schimb de prizonieri şi returnarea de către Marea Britanie a sumei de 400 de milioane de lire sterline, în urma unui contract militar din anii 1970, pentru eliberarea unei deţinute cu dublă cetăţenie.

Sursă foto: Mediafax

Imediat, SUA, prin purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a negat negocierile iar Marea Britanie nu le-a confirmat. În astfel de situaţii, negocierile nu sunt făcute publice, iar scăpările de informaţii de către partea iraniană arată mai degrabă intenţia Iranului de a pune presiune asupra Statelor Unite dar şi asupra Marii Britanii, semn că discuţiile nu merg cum ar dori Teheranul. Pe de altă parte, arată disperarea autorităţilor de la Teheran care se confruntă cu probleme financiare serioase, iar sumele respective, 7 miliarde de dolari deblocaţi de SUA şi returnarea a peste 400 milioane lire sterline de către Londra ar fi o gură de oxigen.

Prizonieri folosiţi ca armă politică

„Iranul foloseşte prizonieri ca armă politică”, a venit acuzarea de la Londra, în persoana secretarului de Externe, Dominic Raab, arată BBC.

Cazul femeii din Marea Britanie este foarte cunoscut: Nazanin Zaghari-Ratcliffe, cu cetăţenie iraniano-britanică, o mamă arestată, în urmă cu cinci ani, în timp ce dorea să-şi prezinte copilul rudelor.

Iranul mai deţine cel puţin 4 americani, un veteran din marină, şi alţi trei americani cu origini iraniene, acuzaţi de spionaj. Pe de altă parte, Iranul susţine că Statele Unite au arestat peste 20 de persoane pentru încălcarea embargoului.

Au mai fost două schimburi de prizonieri între Iran şi SUA

După criza ostaticilor din perioada 1978-1981, între cele două ţări au mai existat schimburi de prizonieri doar de două ori, în ianuarie 2016 şi decembrie 2019, ambele facilitate de Elveţia. În 2016, SUA a repatriat patru persoane, în schimbul deblocării sumei de 1,7 miliarde de dolari şi eliberării a şapte persoane. În 2019, Iranul a eliberat un student american cu origini chineze pentru un cercetător iranian.

Iranul spune că 20 de miliarde de dolari, venituri obţinute din vânzarea de petrol, au fost îngheţate după 2018 în diferite ţări, din cauza sancţiunilor impuse de Statele Unite, arată CNN.

Disputa vine în momentul în care Iranul şi marile puteri desfăşoară negocieri pentru restabilirea acordului nuclear din 2015, pe care Washingtonul l-a abandonat în urmă cu 3 ani.