19 iunie 2018

Iranul nu intenţionează să extindă raza de acţiune a rachetelor

Marinela Sarbu

Iranul nu intenţionează să extindă raza de acţiune a rachetelor deoarece acestea deja acoperă un perimetru de 2.000 de km, suficient pentru a proteja ţara, a anunţat comandantul Gardienilor Revoluţiei, în contextul creşterii presiunilor exercitate de Statele Unite, potrivit Reuters.

Guvernul iranian a refuzat din nou reluarea negocierilor cu preşedintele SUA, Donald Trump, în privinţa capacităţilor militare şi a influenţei acestei ţări în regiune, spunând că asemenea discuţii ar contraveni valorilor republicii islamice.

Trump a retras Statele Unite din acordul semnat în 2015 între Iran şi celelalte puteri mondiale care au limitat activitatea nucleară a Teheranului în schimbul impunerii unor sancţiuni.

El a spus că înţelegerea a fost profund incorectă deoarece acordul nu a limitat programul de rachete balistice al Iranului şi nici nu a dus la retragerea sprijinului oferit de Teheran în conflictele din Siria, Irak şi Yemen, precizând că Washingtonul ar putea să impună noi sancţiuni Teheranului.

”Avem capacitatea tehnică de a creşte raza de acţiune a rachetelor noastre, dar acest lucru nu intră în vederile noastre din moment ce majoritatea ţintelor strategice ale inamicilor noştri se situează în afara acestor 2.000 de kilometri. Această distanţă este suficientă pentru protejarea republicii islamice...”, a declarat generalul Mohammad Ali Jafari, citat de agenţia de ştiri Tasnim.