10 august 2019

Iranul inaugurează „un sistem modernizat de apărare anti-rachetă”

Marinela Sarbu

Iran a inaugurat sâmbătă un sistem de apărare anti-rachetă modernizat, cu o rază de acţiune de 400 de kilometri şi capabil să asigure apărarea împotriva rachetelor de croazieră, a celorlor balistice şi a dronelor, au anunţat autorităţile de la Teheran, potrivit Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Anunţul vine într-un moment de creştere a tensiunilor dintre Iran şi Statele Unite, după ce Iranul a doborât, în iunie, o dronă de supraveghere militară a Statelor Unite în Golful Persic cu o rachetă sol-aer. Teheranul spune că drona zbura deasupra teritoriului său, în timp ce Washingtonul spune că s-a aflat în spaţiul aerian internaţional.

Televiziunea de stat a arătat imagini cu un vehicul de tip Falaq şi o instalaţie de radar mobil, despre care a spus că este o versiune îmbunătăţită a sistemului Gamma, despre care experţii militari au spus că este de origine rusă.

Analiştii militari occidentali spun că Iranul îşi exagerează adesea capacităţile de armament, deşi îngrijorările cu privire la programul său de rachete balistice cu rază lungă de acţiune au determinat Washingtonul anul trecut să iasă din pactul pe care Iranul l-a încheiat cu puterile mondiale în 2015 pentru a-şi limita ambiţiile sale nucleare în schimbul unei relaxări a sancţiunilor eonomice.

„Acest sistem are capacităţi ridicate şi poate detecta toate tipurile de rachete de croazieră, rachete balistice şi drone”, potrivit generalului de brigadă Alireza Sabahifard, comandantul forţelor de apărare anti-aeriană ale armatei, citat de agenţia de ştiri semi-oficială Mehr.

Sabahifard a declarat că Falaq este o versiune revizuită a unui sistem care nu a mai fost funcţional de mult timp, a informat Mehr, neprecizând ţara de origine a sistemului.