29 iulie 2019

Iranul: Există probleme nerezolvate pe tema Acordului Nuclear

Bianca Pavaluca

Administraţia de la Teheran consideră că întâlnirea ţărilor semnatare ale Acordului nuclear a fost „constructivă”, dar există probleme nerezolvate şi Iranul va continua să îşi reducă angajamentele prevăzute în tratat, a transmis Abbas Araqchi, oficial guvernamental iranian, conform Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Araqchi, negociatorul-şef iranian pe probleme nucleare, a transmis că Iranul va renunţa treptat la respectarea unor prevederi din Acord, dacă partenerii europeni nu reuşesc să menţină tratatul.

„Atmosfera a fost constructivă. Discuţiile au fost bune. Nu pot spune că am rezolvat totul, dar au fost luate multe angajamente”, a declarat Abbas Araqchi în urma întâlnirii din Viena.

„Cum am mai spus, vom continua să reducem respectarea angajamentelor prevăzute în Acord până când europenii încep să respecte interesele Iranului”, a adăugat Araqchi.

Oficialii din Marea Britanie, Franţa, Germania, Rusia, China şi Iran s-au întâlnit duminică, la Viena, pentru a discuta despre modalităţile de salvare a Acordului nuclear semnat în anul 2015.

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia menţin Acordul nuclear cu Iranul. Din cauza sancţiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menţinerea Tratatului.