09 septembrie 2018

Iranul execută trei deţinuţi kurzi acuzaţi de atacuri în regiunea kurdă din vestul ţării

Marinela Sarbu

Iranul a executat trei bărbaţi kurzi iranieni acuzaţi de apartenenţa la un grup militant şi participarea la atacuri împotriva civililor şi a forţelor de securitate din regiunea kurdă din vestul Iranului, a informat sâmbătăserviciul de ştiri al justiţiei, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Execuţiile au avut loc în ciuda unui apel făcut vineri, pentru ca acestea să fie oprite de doi raportori speciali ai ONU pentru drepturile omului, Javaid Rehman şi Agnes Callamard, care au declarat că bărbaţii nu au avut parte un proces echitabil.

Amnesty International a declarat că bărbaţilor acuzaţi li s-a refuzat accesul la avocaţii lor după ce au fost arestaţi şi au spus că au fost torturaţi pentru a mărturisi..

"Suntem îngroziţi de vestea că autorităţile iraniene au executat aceşti bărbaţi, în ciuda condamnării pe scară largă a sentinţelor lor de moarte şi a solicitărilor experţilor ONU pentru drepturile omului şi altor organe pentru a opri execuţiile", a declarat Philip Luther, directorul de Cercetare şi Apărare al Amnesty International pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Serviciul de ştiri Mizan din cadrul serviciului judiciar anunţă că Loqman Moradi şi Zanyar Moradi au fost acuzaţi de efectuarea unui atac în oraşul occidental Marivan în iulie 2009, în care au murit trei persoane, inclusiv fiul unui cunoscut cleric.

Ramin Hossein Panahi a fost acuzat că a participat la un atac care viza forţele de securitate din oraşul Sanandaj în iunie 2017.