03 septembrie 2019

Iranul exclude posibilitatea unui sabotaj în cazul exploziei produse recent în cursul lansării unei rachete purtătoare de sateliţi

Mircea Olteanu

Un reprezentant al Administraţiei de la Teheran a afirmat luni că explozia unei rachete pentru plasarea pe orbită a sateliţilor a fost cauzată de o "eroare tehnică" şi afirmat că autorităţile exclud varianta unui sabotaj în cazul incidentului produs săptămâna trecută în nordul Iranului.

Sursă foto: Mediafax

Aceasta este prima confirmare oficială din partea Iranului a exploziei de joi de la Centrul spaţial Imam Khomeini din provincia Semnan, produsă în cursul pregătirilor pentru lansarea unei rachete ce urma să plaseze un satelit pe orbită, relatează postul Al Jazeera.

Este al treilea eşec înregistrat în cursul lansării unei rachete de la centrul spaţial din nordul ţării, fapt ce a stârnit suspiciuni privind posibilitatea unor acţiuni de sabotaj ce ar viza programul spaţial iranian.

Însă ipoteza a fost respinsă de reprezentantul Administraţiei iraniene, Ali Rabiei, care a explicat că incidentul a fost cauzat de o "eroare tehnică".

"Explozia s-a produs pe platforma de lansare şi un satelit nu fusese încă transferat pe platforma de lansare", a adăugat Rabiei.

Preşedintele american Donald Trump a transmis, vineri, că Statele Unite nu sunt implicate în explozia la sol a unei rachete iraniene care transporta sateliţi şi a urat succes Teheranului în stabilirea cauzelor accidentului.

"Statele Unite nu au fost implicate în accidentul catastrofal din timpul pregătirilor finale pentru lansarea vehiculului spaţial Safir la Platforma de Lansare Unu Semnan din Iran. Urez Iranului toate cele bune şi mult noroc în stabilirea a ceea ce s-a întâmplat la Platforma Unu", a scris preşedintele american pe Twitter.

Mesajul liderului de la Casa Albă a fost însoţit de o imagine cu locul unde s-a produs incidentul. Imaginea pare să fi fost realizată de un satelit american de spionaj.

 

 

Rabiei a denunţat mesajul postat pe Twitter de preşedintele SUA, Donald Trump, în legătură cu acest incident.

"Nu înţelegem de ce, cu entuziasm, preşedintele american scrie mesaje pe Twitter şi postează imagini din satelit. Acest lucru nu este de înţeles", a afirmat oficialul iranian. "Poate că din cauza lipsei unor subiecte legate de Iran ridică astfel de probleme", a completat Rabiei.

Statele Unite susţin că lansările de sateliţi de către Iran sfidează o rezoluţie a Consiliului de Securitate ONU prin care se cere Teheranului să nu întreprindă activităţi care au legătură cu rachetele balistice capabile să fie echipate cu focoase nucleare.

Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene.