25 septembrie 2019

Iranul este dispus să accepte prevederile din Acordul nuclear dacă Statele Unite ridică sancţiunile

Andrei Vacaru

Iranul este dispus să ofere garanţii că nu va dezvolta arme nucleare şi ar putea accepta unele modificări referitoare la Acordul nuclear din 2015 dacă Statele Unite revin în cadrul tratatului şi dacă ridică sancţiunile impuse Teheranului, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului iranian.

Sursă foto: Mediafax

„Dacă sancţiunile sunt ridicate şi dacă Statele Unite revin în cadrul tratatului nuclear, există spaţiu pentru a oferi asigurări în direcţia reluării discuţiilor, iar preşedintele (Hassan Rouhani, n.r.) are chiar o propunere cu privire la unele mici modificări aduse Acordului”, a spus purtătorul de cuvânt al Executivului de la Teheran, Ali Rabiei, citat de Reuters.

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia au semnalat că doresc menţinerea Acordului nuclear cu Iranul. Din cauza sancţiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menţinerea Tratatului.

Regimul de la Teheran a dublat numărul de centrifuge avansate folosite pentru îmbogăţirea uraniului, a anunţat recent Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), după ce Iranul a indicat că îşi va reduce suplimentar angajamentele asumate prin Acordul atomic semnat cu marile puteri în 2015.