22 aprilie 2024

Iranul este capabil să efectueze primul test nuclear

Florin Jipa

Un membru al Comitetului pentru Securitate Naţională al Parlamentului iranian, Javad Karimi-Ghodousi, fost comandant în Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice, a declarat astăzi că Iranul este acum capabil să efectueze un test nuclear, cu doar o săptămână notificare înainte, conform unei postări pe o reţea de socializare.

Sursă foto: X

Comandantul actual al Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice, Ahmad Haghtalab, anunţase în urmă cu câteva săptămâni că Iranul are toate componentele pentru realizarea unei arme nucleare, iar un atac al Israelului ar putea schimba politica ţării de a nu avea arme de distrugere în masă.

Astăzi a reacţionat şi Ministerul de Externe al Iranului, prin purtătorul de cuvânt, care a spus că programul nuclear al Iranului este unul civil.

În urmă du 20 de ani, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a interzis dezvoltarea armelor nucleare printr-un decret religios (fatwa).

De atunci, Iranul a început un amplu program de îmbogăţire a uraniului, mult peste nivelul de utilizare comercială. În urmă cu o săptămână, Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), declara că Iranul are destul uraniu îmbogăţit pentru „mai multe" bombe nucleare, dacă ar alege această cale. Este vorba de bombe nucleare mici, de nivel tactic.

Iranul deţine peste 20 de uzine cu activitate nucleară, iar stocul de uraniu îmbogăţit, limitat prin acordul din 2015 la 220 de kilograme, a ajuns la 5,5 tone, conform raportului din 2023 al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). În acelaşi raport se arată că Iranul ar putea îmbogăţi uraniu de la 60% la 90%, cât este nevoie pentru construirea armelor nucleare, în câteva zile şi are toate componentele pentru construirea a cel puţin două bombe nucleare.

S-a vehiculat mult că Iranul a primit tehnologie şi informaţii din Rusia în schimbul ajutorului consistent oferit de Iran Moscovei în războiul din Ucraina, unde se presupune că a livrat armatei ruse peste 20.000 de drone Shahed şi a sprijinit la construirea unei fabrici de drone.