13 ianuarie 2021

Iranul desfăşoară exerciţii navale în contextul tensiunilor cu SUA

Andreea Soare

Armata iraniană a iniţiat, miercuri, un exerciţiu naval cu lansări de rachete cu rază scurtă de acţiune, care va dura două zile, anunţă televiziunea de stat iraniană, potrivit Reuters.

Sursă foto: Profimedia

Nava de război iraniană Makran, pe care televiziunea iraniană o descrie drept cea mai mare navă de război cu o platformă de aterizare pentru elicoptere, şi o navă numită Zereh, de pe care pot fi lansate rachete, au fost incluse în acest exerciţiu militar de două zile, care are loc în Golful Oman.

Iranul are cel mai mare program nuclear din Orientul Mijlociu, reprezentând o metodă de descurajare şi ripostă importante împotriva SUA şi a altor inamici.

Occidentul priveşte rachetele Iranului drept o ameninţare militară convenţională la adresa stabilităţii regionale şi un posibil mecanism de livrare a armelor nucleare, dacă Teheranul le va dezvolta.

Pe 5 ianuarie, Iranul a început un exerciţiu militar aerian de amploare, cu drone militare, pe fondul tensiunilor cu SUA şi Israel. La începutul anului, Mohammad Javad Zarif, ministrul de Externe de la Teheran, a acuzat Administraţia Donald Trump că vrea să găsească pretexte pentru a declanşa un conflict militar cu Iranul. "În loc să combată pandemia în SUA, Donald Trump şi anturajul acestuia risipesc miliarde pentru zboruri ale avioanelor B-52 şi pentru trimiterea forţelor militare în regiunea noastră. Informaţiile serviciilor secrete obţinute din Irak relevă un complot pentru găsirea unui pretext de război. Iranul nu vrea război, dar îşi va apăra deschis şi direct cetăţenii, securitatea şi interesele vitale", a afirmat Mohammad Javad Zarif.