13 ianuarie 2019

Iranul critică Polonia pentru decizia de a găzdui un summit organizat de Statele Unite

Teodora Marinescu

Ministerul iranian de Externe a convocat duminică un diplomat polonez de rang înalt pentru a critica decizia Poloniei de a găzdui un summit organizat de SUA cu scopul promovării stabilităţii în Orientul Mijlociu, cu accent pe contracararea influenţei Iranului, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a anunţat vineri că Statele Unite vor organiza un summit, care va avea loc la Varşovia în perioada 13-14 februarie, care are obiectivul promovării stabilităţii în Orientul Mijlociu, inclusiv " elementul important de a ne asigura că Iranul nu are influenţă destabilizatoare".

Un oficial din cadrul Ministerului iranian de Externe i-a transmis reprezentantului Poloniei la Teheran că Iranul percepe decizia de a găzdui summitul un ca fiind "un act ostil împotriva Iranului" .

"Reprezentantul Poloniei a oferit explicaţii privind conferinţa şi a susţinut că aceasta nu este anti-Iran", a informat agenţia IRNA.

Vineri, ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a criticat Polonia pentru găzduirea summitului.

"Guvernul polonez nu poate spăla ruşinea: în timp ce Iranul a salvat polonezi în cel de al Doilea Război Mondial, acum aceasta găzduieşte un circ anti-Iran", a declarat Zarif.

Zarif se referea la găzduirea a cel puţin 100.000 de refugiaţi polonezi în timpul celui de al Doilea Război Mondial.

Relaţiile între Washington şi Teheran au devenit şi mai tensionate după ce preşedintele american Donald Trump a decis în luna mai să retragă Statele Unite dintr-un acord nuclear semnat în 2015 şi să reimpună sancţiunile împotriva Iranului.