25 iunie 2019

Iranul consideră că sancţiunile impuse liderului suprem iranian, Ali Khamenei, reprezintă "sfârşitul democraţiei"

Teodora Marinescu

Iranul a avertizat marţi că decizia Statelor Unite de a impune sancţiuni asupra liderului suprem iranian, Ali Khamenei, reprezintă în mod oficial "sfârşitul democraţiei" între Teheran şi Washington, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Sursă foto: Mediafax

"Impunerea unor sancţiui inutile asupra liderului şi suprem şi al şefului democraţiei, reprezintă sfârşitul diplomaţiei", a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Abbas Mousavi.

"Administraţia lui Trump încearcă să distrugă mecanismul internaţional pentru menţinerea păcii şi securităţii", a adăugat acesta.

Donald Trump a anunţat luni că a impus noi sancţiuni împotriva Iranului, inclusiv împotriva liderului suprem al ţării, ayatollahul Ali Khamenei.

Washingtonul a adăugat că urmează să impună sancţiuni ministrului de Externe, Javad Zarif.

Trump a declarat pentru reporterii acreditaţi la Casa Albă că noile sancţiuni au fost impuse ca răspuns la doborârea de către Iran a unei drone americane, dar şi la „multe alte lucruri”. El a adăugat că va „continua să pună presiune pe Teheran” şi că „Iranul nu va putea avea niciodată o armă nucleară”.

Tensiunile dintre cele două state au crescut puternic în ultima perioadă, în special după ce Gardienii Revoluţiei din Iran au doborât o dronă militară americană despre care au anunţat că ar fi pătruns în spaţiul aerian iranian. Comandamentul Central din SUA (CENTCOM) susţine, însă, că aparatul de zbor se afla în spaţiul aerian internaţional, deasupra Strâmtorii Hormuz. Iranul este acuzat şi de atacarea unor petroliere, în Golful Oman şi în Strâmtoarea Hormuz.