04 iulie 2018

Iranul cere explicaţii Franţei, Belgiei şi Germaniei după arestarea unui diplomat iranian

Mihai Draghici

Ministerul iranian de Externe i-a convocat pe ambasadorii Franţei şi Belgiei, precum şi pe însărcinatul cu afaceri german pentru a oferi explicaţii în legătură cu arestarea unui diplomat iranian în Germania în cadrul unei investigaţii antiteroriste.

"Adjunctul ministrului iranian de Externe a transmis protestul puternic al Republicii Islamice faţă de arestarea unui diplomat iranian, subliniind că, în virtutea prevederilor Convenţiei Viena privind imunitatea diplomatică, oficialul iranian trebuie eliberat imediat şi fără condiţii", a declarat, pentru agenţia semioficială Fars, Bahram Qasemi, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe.

Oficialul iranian a denunţat un complot care ar avea obiectivul deteriorării relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Iran, mai ales în contextul în care preşedintele iranian, Hassan Rouhani, se află în Europa pentru negocieri în vederea menţinerii Acordului nuclear din care s-au retras Statele Unite.

Autorităţile belgiene au dejucat un atac terorist care viza o reuniune politică din Franţa la care participau zeci de mii de persoane, mai mulţi suspecţi, inclusiv un diplomat iranian, fiind arestaţi, informează postul RTBF. Doi iranieni au fost arestaţi de autorităţile belgiene în localitatea Woluwe-Saint-Pierre. În maşina suspecţilor au fost găsite materiale pentru fabricarea unei bombe. "În cadrul investigaţiei, Amir S., născut pe 26 aprilie 1980, şi soţia sa, Nasimeh N., născută pe 20 septembrie 1984, cetăţeni belgieni de origine iraniană, au fost arestaţi preventiv şi sunt inculpaţi pentru tentativă de asasinat de tip terorist", a anunţat luni Parchetul federal belgian. Un complice al celor doi a fost arestat în Franţa.

Un diplomat iranian a fost arestat preventiv în Germania sub acuzaţia de implicare în complotul terorist. Diplomatul iranian arestat în Germania lucrează la ambasada Iranului din Austria.

Atentatul viza o conferinţă a grupului politic Poporul Mujahedinilor din Iran, potrivit unor surse citate de site-ul Ynetnews.com. "Aproximativ 25.000 de persoane au fost prezente la această conferinţă", desfăşurată pe 30 iunie la periferia Parisului, au anunţat procurorii belgieni. La reuniunea vizată de complotul terorist a participat inclusiv Rudy Giuliani, avocatul preşedintelui SUA Donald Trump.