21 noiembrie 2018

Iranul califică drept "ruşinoase" afirmaţiile preşedintelui SUA, Donald Trump, privind rolul Arabiei Saudite în cazul Khashoggi

Mircea Olteanu

Ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a declarat marţi că sunt "ruşinoase" afirmaţiile preşedintelui SUA, Donald Trump, prin care acesta şi-a manifestat sprijinul pentru Arabia Saudită în pofida asasinării disidentului Jamal Khashoggi în incinta Consultatului saudit de la Istabnbul.

Sursă foto: Mediafax

Comunicatul emis marţi de preşedintele SUA privind cazul Khashoggi include o serie de acuzaţii la adresa Iranului, cum ar fi că Teheranul este "responsabil pentru un sângeros război prin interpuşi împotriva Arabiei Saudite în Yemen".

Preşedintele Donald Trump a mai afirmat că, indiferent dacă prinţul moştenitor saudit este implicat în asasinarea jurnalistului disident Jamal Khashoggi, Statele Unite vor menţine relaţiile cu Arabia Saudită, pentru protejarea intereselor americane, pe cele ale Israelului şi ale altor aliaţi.

"În orice caz, relaţia noastră este cu regatul Arabiei Saudite. Au fost un aliat major în lupta noastră foarte importantă cu Iranul. Statele Unite intenţionează să rămână un partener constant al Arabiei Saudite pentru a asigura interesele ţării noastre, ale Israelului şi ale altor parteneri din regiune. Avem obiectivul major de a elimina ameninţarea terorismului în întreaga lume", a adăugat Donald Trump.

"În mod bizar, domnul Trump a rezervat PRIMUL paragraf al comunicatului său ruşinos privind atrocităţile saudite pentru a acuza Iranul de tot felul de rele", a transmis Zarif.

Jamal Khashoggi a dispărut în Consulatul Arabiei Saudite din oraşul turc Istanbul. Arabia Saudită a admis că editorialistul cotidianului The Washington Post a fost ucis, încercând să atribuie crima unor agenţi care au acţionat pe cont propriu. Dovezile existente sugerează că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat operaţiunea de asasinare a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, iar teoria conform căreia autorii ar fi militari indisciplinaţi este o "ficţiune", a afirmat sir John Sawers, un fost director al MI6.

Arabia Saudită a negat că prinţul moştenitor saudit ar fi implicat în acest complot. Preşedintele SUA, Donald Trump, a cerut clarificări din partea Arabiei Saudite în acest caz.