24 aprilie 2018

Iranul avertizează SUA că s-ar putea confrunta cu consecinţe "grave" dacă renunţă la acordul atomic

Mircea Olteanu

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a avertizat SUA că ar putea să se confrunte cu consecinţe "grave" dacă renunţă la acordul atomic cu Teheranul, iar un alt oficial iranian a semnalat că Teheranul ar putea să se retragă din Tratatul de Neproliferare Nucleară, informează The Associated Press.

Sursă foto: Mediafax

"Dacă cineva vrea să trădeze naţiunea noastră şi acordul, vor fi afectaţi de consecinţe grave", a declarat Rouhani, la Tabriz, potrivit televiziunii publice iraniene.

Tot marţi, Ali Shamkahni, secretarul Consiliului Suprem de Securitate de la Teheran, a avertizat Iranul ar putea renunţa Tratatul de Neproliferare Nucleară dacă preşedintele american Donald Trump se va retrage din acordul atomic.

"Ţările semnatare au dreptul să renunţe dacă consideră că interesele lor naţionale nu sunt protejate", a declarat Shamkhani înainte de a pleca într-o vizită la Moscova.

Marile puteri din grupul P5+1 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite plus Germania) au semnat în 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul se angajează să limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale. Preşedintele Donald Trump şi Israelul contestă acordul atomic semnat cu Iranul.

Trump a ameninţat în mai multe rânduri că Statele Unite se vor retrage din Acordul atomic semnat cu Iranul, acuzând Teheranul de continuarea activităţilor nucleare şi balistice. Liderul american a anunţat că le oferă timp aliaţilor europeni ai SUA până pe data 12 mai pentru ca aceştia să cadă de acord asupra înăspririi condiţiilor acordului, ori altfel Washingtonul se va retrage din acord.