22 aprilie 2019

Iranul avertizează că ar putea închide Strâmtoarea Hormuz din cauza sancţiunilor impuse de Statele Unite

Mihai Draghici

Un responsabil militar de la Teheran a declarat, luni, că Iranul ar putea bloca tranzitul maritim prin Strâmtoarea Hormuz ca reacţie la decizia Administraţiei Donald Trump de a nu mai accepta excepţii privind importurile de petrol iranian.

Sursă foto: Mediafax

"Dacă ni se interzice să o utilizăm, vom închide" Strâmtoarea Hormuz, a declarat generalul Ali Reza Tangsiri, şeful Forţelor Navale aparţinând Gardienilor Revoluţiei din Iran, citat de agenţia semioficială Tasnim.

Administraţia Donald Trump a anunţat luni că nu va mai acorda niciunei ţări exceptări de la sancţiunile SUA privind importurile de petrol din Iran, intensificând presiunile asupra regimului de la Teheran. Decizia afectează în principal China, India, Japonia, Coreea de Sud şi Turcia.

Seyyed Abbas Mousavi, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, a catalogat drept "fără valoare" sancţiunile şi excepţiile stabilite de Statele Unite. "Dat fiind faptul că sancţiunile sunt în principiu ilegale, Republica Islamică Iran consideră că practic şi exceptările de la sancţiuni sunt fără valoare", a declarat Mousavi, citat de agenţia de presă Mehr.

Un oficial din cadrul Administraţiei Donald Trump a declarat, potrivit agenţiei de presă Reuters, că blocarea Strâmtorii Hormuz, o rută de tranzit esenţială situată la intrarea în Golful Persic, ar fi inacceptabilă.