16 iunie 2019

Iranul ar urma să anunţe reducerea angajamentelor din Acordul nuclear

Andrei Vacaru

Iranul va anunţa noi paşi în direcţia reducerii angajamentelor luate faţă de partenerii din Acordul nuclear semnat în 2015 şi din care Statele Unite s-au retras anul trecut, a informat duminică agenţia de presă Tasnim, citată de Reuters.

„Organizaţia pentru Energie Atomică a Iranului va anunţa mâine, la reactorul de apă grea de la Arak, paşii care au fost luaţi pentru reducerea angajamentelor Teheranului în cadrul Acordului”, informează agenţia.

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia doresc să menţină Acordul nuclear cu Teheranul. În urma reintroducerii sancţiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunţa la aplicarea unor angajamente asumate prin Acordului nuclear în cazul în care marile puteri semnatare nu îşi respectă promisiunile făcute în acord, inclusiv privind eliminarea sancţiunilor economice.

Mai mult, oficiali de la Teheran au comunicat că Iranul ar putea obţine în patru zile uraniu îmbogăţit până la un nivel de puritate de 20%.

Experţii sunt de părere că timpul necesar pentru obţinerea de uraniu cu o puritate de 90%, nivel propice pentru fabricarea de arme nucleare, se înjumătăţeşte în momentul în care uraniul a fost îmbogăţit până la nivelul de puritate de 20%.

În conformitate cu termeni acordului atomic cu marile puteri, Iranul are voie să îmbogăţească uraniu până la un nivel de puritate de 3,67%.