10 ianuarie 2021

Iranul anunţă că va expulza inspectorii nucleari ai ONU, dacă SUA nu ridică sancţiunile

Gabriel Negreanu

Iranul va expulza inspectorii de supraveghere nucleară ai Organizaţiei Naţiunilor Unite, cu excepţia cazului în care sancţiunile SUA vor fi ridicate până la data limită de 21 februarie stabilită de Parlament.

Sursă foto: Profimedia
Parlamentul a adoptat o lege în noiembrie care obligă guvernul să oprească inspecţiile facilităţilor sale nucleare de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi să intensifice îmbogăţirea uraniului dincolo de limita stabilită în acordul nuclear de la Teheran din 2015 dacă sancţiunile nu vor fi uşurate.
 
"Conform legii, dacă americanii nu ridică sancţiunile financiare, bancare şi petroliere până pe 21 februarie, vom expulza cu siguranţă inspectorii AIEA din ţară şi vom pune capăt punerii în aplicare voluntară a Protocolului adiţional", a declarat parlamentarul Ahmad Amirabadi Farahani.
 
Într-o declaraţie, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că Iranul are obligaţia de a permite accesul inspectorilor.
 
"Încă o dată regimul iranian îşi foloseşte programul nuclear pentru a extorca comunitatea internaţională şi a ameninţa securitatea regională", a spus Pompeo.
 
Iranul a declarat luni că a reluat îmbogăţirea până la 20% a uraniului într-o instalaţie nucleară subterană, încălcând pactul nuclear cu puterile majore şi complicând eforturile preşedintelui ales al SUA, Joe Biden, pentru a se reîncepe cu acordul.
 
Iranul a început să încalce acordul în 2019 ca răspuns la retragerea de către preşedinte Donald Trump a Statelor Unite din acord în 2018.