25 mai 2023

Iranul anunţă că a lansat cu succes o rachetă balistică

Laura Buciu

Iranul a testat cu succes joi o rachetă balistică cu rază de acţiune de 2.000 km, a anunţat presa de stat iraniană, citată de Reuters, la două zile după ce şeful forţelor armate israeliene a evocat perspectiva unor „acţiuni” împotriva Teheranului din cauza programului său nuclear.

Sursă foto: Hepta

Iranul, care are unul dintre cele mai mari programe de rachete din Orientul Mijlociu, afirmă că armele sale sunt capabile să atingă Israelul şi bazele americane din regiune.

În ciuda opoziţiei Statelor Unite şi a ţărilor europene, Teheranul a declarat că îşi va dezvolta în continuare programul de rachete „defensive”.

„Mesajul nostru pentru duşmanii Iranului este că vom apăra ţara şi realizările sale. Mesajul nostru pentru prietenii noştri este că dorim să ajutăm la stabilitatea regională”, a declarat ministrul iranian al apărării, Mohammadreza Ashtiani.

Televiziunea de stat a difuzat ceea ce a declarat a fi imagini cu o versiune îmbunătăţită a rachetei balistice iraniene Khoramshahr 4, cu o rază de acţiune de 2.000 km şi care poate transporta un focos de 1.500 kg (3.300 lb).

Agenţia de ştiri de stat IRNA a declarat că racheta a fost denumită Kheibar, o referire la un castel evreiesc cucerit de războinicii musulmani în primele zile ale Islamului.

Israelul, pe care Republica Islamică nu îl recunoaşte, vede Iranul ca pe o ameninţare existenţială. Iranul spune că rachetele sale balistice reprezintă o importantă forţă de descurajare şi de represalii împotriva Statelor Unite, Israelului şi a altor potenţiali adversari regionali.

Marţi, generalul israelian de rang înalt a evocat perspectiva unei „acţiuni” împotriva Iranului, în condiţiile în care eforturile celor şase puteri mondiale de a revigora acordul nuclear încheiat cu Teheranul în 2015 au intrat în impas din septembrie anul trecut, pe fondul temerilor tot mai mari ale Occidentului cu privire la accelerarea progreselor nucleare ale Teheranului.

Acordul nuclear, la care Washingtonul a renunţat în 2018, a impus restricţii asupra activităţilor nucleare ale Iranului care au prelungit timpul de care Teheranul ar avea nevoie pentru a produce suficient material fisionabil pentru o bombă nucleară, dacă ar alege să o facă. Iranul neagă că urmăreşte să obţină arme nucleare.