11 septembrie 2018

Iranul ameninţă că ar putea dezvolta un program nuclear mult mai puternic

Mihai Draghici

Iranul va dezvolta un program nuclear mult mai puternic în cazul în care Acordul atomic internaţional va fi anulat, avertizează vicepreşedintele iranian Ali Akbar Salehi, care este şi directorul Agenţiei iraniene pentru Energie Atomică.

Administraţia Donald Trump a dispus retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea sancţiunilor împotriva regimului de la Teheran.

Ali Salehi a denunţat "manevre emoţionale şi senzaţionale". "Cred că (preşedintele SUA, Donald Trump - n.red.) este de partea pierzătorilor, deoarece aplică logica forţei. Poate gândi orice vrea, poate continua această abordare ceva timp, dar în mod sigur nu cred că va beneficia de pe urma retragerii din Acordul nuclear", a declarat Salehi într-un interviu acordat agenţiei Associated Press.

Oficialul iranian s-a referit la eforturile de construire a unui nou complex nuclear în Natanz. "Centrifugele nu vor fi puse în funcţiune acum. Este vorba de o etapă pregătitoare. În cazul în care Iranul va decide reactivarea masivă a centrifugelor, vom fi pregătiţi pentru acest lucru", a explicat Salehi.

În pofida deciziei SUA privind retragerea din Acordul atomic internaţional, Uniunea Europeană, Rusia şi China pledează pentru menţinerea tratatului.

"Dacă vom fi nevoiţi să revenim şi să ne retragem din Acordul nuclear, în mod categoric nu vom fi în poziţia în care eram, ci vom fi într-o poziţie mult, mult mai puternică", a atras atenţia oficialul iranian.