21 ianuarie 2020

Iranul admite că avionul de pasageri ucrainean a fost doborât cu rachete ruseşti

Mihai Draghici

Iranul a admis, marţi, că rachetele lansate spre avionul de pasageri ucrainean erau de fabricaţie rusească, informează agenţia Associated Press.

Sursă foto: Mediafax

Conform raportului preliminar al Organizaţiei pentru Aviaţie Civilă din Iran, avionul de tip Boeing 737-800 al companiei Ukraine International Airways a fost doborât cu rachete antiaeriene TOR-M1, de fabricaţie rusească.

Toate cele 176 de persoane aflate la bordul avionului de tip Boeing 737–800 care zbura de la Teheran spre Kiev au murit după prăbuşirea aeronavei. Autorităţile iraniene au recunoscut că avionul a fost doborât din greşeală. Zeci de persoane au fost arestate în cadrul investigaţiei.

Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a transmis că la originea tragediei se află acţiunile SUA. "Statele Unite au generat acest incident", a declarat Hassan Rouhani.

Evaluarea Pentagonului este că atacul a fost accidental, în contextul în care artileria antiaeriană iraniană era activă de teama unei riposte a Statelor Unite la atacurile cu rachete asupra bazelor militare din Irak. Iranul atacase baze din Irak în care sunt staţionaţi militari americani după ce armata SUA l-a asasinat la Bagdad pe generalul iranian Qassem Soleimani.