25 iunie 2019

Iranul acuză Statele Unite că nu îşi doresc cu adevărat reluarea negocierilor

Andrei Vacaru

Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a declarat marţi că oficialii americani mint atunci când susţin că îşi doresc reluarea discuţiilor dintre cele două ţări, în contextul în care preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunţat noi sancţiuni împotriva Iranului, informează CNN.

Sursă foto: Mediafax

„Spuneţi că vreţi să purtaţi discuţii cu noi. Dar în acelaşi timp spuneţi că vreţi să ne boicotaţi şi să impuneţi sancţiuni împotriva ministrului nostru de Externe, deci minţiţi”, a declarat Rouhani în cadrul unei conferinţe de presă.

„Aţi fi putut să aveţi şansa ca lumea să creadă că spuneţi adevărul atunci când susţineţi că vreţi să discutăm, dar aţi dovedit imediat că minţiţi”, a adăugat Rouhani. „Dacă aţi fi vrut într-adevăr negocieri, am fi discutat cu voi”, a mai spus acesta.

Potrivit BBC, Rouhani a mai adăugat că sancţiunile pe care Donald Trump le-a anunţat luni nu vor avea niciun efect. „Sunt inutile”, a spus Rouhani. Totodată, el a adăugat că această decizie arată că oficialii de la Casa Albă sunt „retardaţi mintal”.

Declaraţiile lui Rouhani vin la doar o zi după ce preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunţat că a impus noi sancţiuni împotriva Iranului, inclusiv împotriva liderului suprem al ţării, ayatollahul Ali Khamenei. Trump a adăugat că va „continua să pună presiune pe Teheran” şi că „Iranul nu va putea avea niciodată o armă nucleară”.

Trump a adăugat că noile sancţiuni vin ca răspuns la „comportamentul agresiv” al Iranului din ultima vreme. „Decizia de astăzi vine după o serie de comportamente agresive ale regimului iranian în ultimele săptămâni, inclusiv doborârea unei drone americane. Liderul suprem al Iranului este cel care, până la urmă, este responsabil pentru comportamentul ostil al regimului”, a adăugat acesta.

Tensiunile dintre cele două state au crescut puternic în ultima perioadă, în special după ce Gardienii Revoluţiei din Iran au doborât o dronă militară americană despre care au anunţat că ar fi pătruns în spaţiul aerian iranian. Comandamentul Central din SUA (CENTCOM) susţine, însă, că aparatul de zbor se afla în spaţiul aerian internaţional, deasupra Strâmtorii Hormuz. Iranul este acuzat şi de atacarea unor petroliere, în Golful Oman şi în Strâmtoarea Hormuz.