13 noiembrie 2018

Iranul a onorat acordul nuclear cu marile puteri - Raport ONU

Marinela Sarbu

Iranul a continuat să pună în aplicare principalele restricţii nucleare stabilite de tratatul nuclear din 2015 cu marile puteri, în condiţiile în care Statele Unite au reimpus sancţiunile împotriva Teheranului, a arătat luni un raport al agenţiei de supraveghere atomică a ONU, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Câteva dintre principalele elemente care au fost suprimate în cadrul acordului, menite să prelungească timpul necesar pentru construirea unei bombe nucleare, au fost verificate cu puţin timp înainte ca sancţiunile americane să fie reimpuse pe data de 5 noiembrie, după retragerea din acordul nuclear anunţată în mai.

Un diplomat senior a spus mai târziu că nu există niciun semn de schimbare a comportamentului iranian de la acea dată.

"Nu există nimic care să indice că cooperarea iraniană sau atitudinea iraniană s-au schimbat de la 5 noiembrie", a afirmat acesta.

Rezervele de uraniu ale Iranului cu un conţinut scăzut de îmbogăţire au rămas cu mult sub limita de 202,8 kg stabilită în acord, la 149,4 kg, a arătat raportul trimestrial al AIEA, agenţie care are sediul la Viena.

Stocul său de apă grea, un material mai puţin sensibil care poate fi utilizat ca moderator în reactoarele nucleare, dar care este încă restricţionat în cadrul înţelegerii - a rămas aproape neschimbat, la 122,8 tone.

Iranul a continuat producţia, dar 1,7 tone au fost expediate în străinătate, în timp ce 1,5 tone au fost folosite pentru fabricarea compuşilor medicali, potrivit raportului.

Iranul a afirmat că va rămâne în acordul care a ridicat majoritatea sancţiunilor internaţionale, dar numai dacă ceilalţi semnatari - trei puteri europene, Rusia şi China - vor face faţă promisiunilor de a-şi păstra avantajele comerciale.

Marea Britanie, Germania şi Franţa se străduiesc să protejeze companiile de efectele noilor sancţiuni ale SUA şi să protejeze veniturile din petrol ale Iranului, deşi mulţi diplomaţi se îndoiesc că aceste eforturi vor fi suficiente pentru a salva în cele din urmă acordul.