14 aprilie 2024

Iranul a lansat peste 350 de rachete şi drone, în total 60 tone de explizivi, cu o rată de succes mai mică de 1%. SUA au interceptat parte din rachetele balistice cu sistemul Aegis, de pe două distrugătoare din Marea Mediterană, similar cu cel de la Deveselu

Florin Jipa

Sursă foto: Wikimedia

Purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că noaptea trecută Corpul Gărzilor Revoluţionare Islamice (IRGC) din Iran a lansat 350 de drone şi rachete, conţinând peste 60 de tone de explozivi, împotriva Israelului cu intenţia de a provoca „daune extraordinare" şi că în ultimele ore au organizat o evaluare şi au aprobat planuri de apărare şi atac.

De asemenea, preşedintele Israelului, Isaac Herzog, a precizat că atacul pe scară largă de noaptea trecută împotriva Israelului de către Iran a fost o declaraţie de război.

Un lucru interesant este faptul că un oficial american din domeniul apărării a declarat că cel puţin şase rachete balistice iraniene cu rază medie de acţiune, care vizau o bază aeriană din sudul Israelului, doborâte noaptea trecută de Statele Unite, au fost interceptate de distrugătoarele din clasa Arleigh Burke ale Marinei SUA în estul Mediteranei, USS Carney (DDG-64) şi USS Arleigh Burke (DDG-51), folosind sistemul lor de apărare împotriva rachetelor balistice Aegis, cu rachete standard 3 (SM-3).

Toate cele peste 180 de drone şi 40 de rachete de croazieră au fost distruse înainte de a ajunge în spaţiul aerian al Israelului. Acestea au fost lansate înaintea rachetelor balistice, cu scopul de a epuiza interceptoarele iraniene pe anumite direcţii.

Lovitura principală a Iranului a constat în cele peste 120 de rachete balistice care au vizat mai multe baze militare. Doar câteva dintre acestea şi-au atins ţintele, fără a face victime şi pagube materiale semnificative.

Conform Armatei Israelului, peste 99 la sută dintre dronele şi rachetele iraniene au fost interceptate. Israelul a lăudat coaliţia ad-hoc constituită pentru apărarea Israelului, forţe americane, britanice, franceze şi germane au contribuit la distrugerea dronelor şi rachetelor iraniene.