29 iunie 2020

Iranul a emis un mandat de arestare pe numele lui Donald Trump şi solicită ajutorul Interpol pentru localizarea şi arestarea preşedintelui SUA

Gabriel Negreanu

Iranul a emis un mandat de arestare şi a cerut ajutorul Interpol pentru a-l reţine pe preşedintele american Donald Trump şi alte zeci de persoane pe care le consideră vinovate de atacul cu dronă care l-a ucis pe generalul Qassem Soleimani în Bagdad, relatează Aljazeera.

Sursă foto: Mediafax

Procurorul din Teheran, Ali Alqasimehr, a declarat, luni, că Trump, împreună cu peste 30 de alte persoane a fost implicat în atacul din 3 ianuarie care l-a ucis pe generalul Qassem Soleimani. Trump este acuzat de "omor şi terorism”, a informat agenţia de ştiri semi-oficială ISNA.

Alqasimehr a subliniat că Iranul va continua urmărirea penală chiar şi după încheierea preşedinţiei sale.

Interpol, care are sediul în Lyon, Franţa, nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii, emisă de Aljazeera.

Alqasimehr a spus, de asemenea, că Iranul a solicitat să fie emis un „aviz roşu” pentru Trump, cel mai înalt nivel emis de Interpol, solicitând ca agenţia să caute locaţia şi să aresteze persoana numită.

În conformitate cu regulie prinvind o notificare roşie, autorităţile locale efectuează arestările în numele ţării care a solicitat-o. Notificările nu pot obliga ţările să aresteze sau să extrădeze suspecţii.

După ce a primit o solicitare, Interpol se întâlneşte într-un comitet şi discută dacă să distribuie sau nu informaţiile cu statele sale membre.

Este puţin probabil ca Interpol să accepte solicitarea Iranului, deoarece orientarea sa pentru notificări îi interzice „întreprinderea oricărei intervenţii sau activităţi de natură politică”.