02 februarie 2019

Iranul a dezvoltat Hoveizeh, o nouă rachetă de croazieră cu rază lungă

Mircea Olteanu

Iranul a dezvoltat o nouă rachetă de croazieră cu rază lungă, de peste 1.300 de kilometri, a anunţat sâmbătă ministrul Apărării de la Teheran, Amir Hatami, cu ocazia aniversării a 40 de ani de la Revoluţia islamică din 1979, relatează cotidianul The New York Times, citând televiziunea iraniană.

"Cu o rază de peste 1.300 km ... această rachetă de croazieră are nevoie de un timp foarte scurt pentru pregătirea sa şi poate zbura la o altitudine mică", a declarat ministrul iranian al Apărării, Amir Hatami.

Oficialul iranian a mai declarat că noua rachetă de croazieră, numită Hoveizeh, face parte din familia de rachete Soumar, care au fost dezvăluite în anul 2015.

Experţii occidentali susţin că Iranul exagerează deseori capacităţile sistemelor sale militare, însă dezvoltarea de către Teheran de rachete cu rază lungă de acţiune creează temeri în regiune, programul iranian de înarmare cu rachete fiind ţinta criticilor din partea a numeroase ţări, în special SUA, Arabia Saudită şi Israel.

În mai 2018, preşedintele american Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul, motivând că a luat această decizie, printre altele, din cauza programului balistic al Teheranului. Uniunea Europeană, Rusia şi China au decis menţinerea tratatului.