MAS Raport SpecialLEVANT: Orientul Mijlociu si Africa de Nord

Raport săptămânal NATO - UE LEVANT Balkanii de Vest Regiunea Mării Negre

Iranul a devenit un pericol pentru securitatea internaţională. Oficiali americani: "Nu vom ezita să acţionăm"

Alexandru Stan

Oficialii americani şi ucraineni sunt alarmaţi că Iranul, cuprins recent de proteste masive, a devenit un pericol pentru securitatea internaţională. Regimul teocratic de la Teheran livrează rachete balistice şi drone Rusiei pentru a comite crime în Ucraina şi ameninţă Arabia Saudită, bazele militare americane şi israeliene cu un atac iminent.

Sursă foto: Mediafax

Potrivit Ministerului Ucrainean al Apărării, Iranul intenţionează să livreze peste 200 de drone kamikaze de luptă către Federaţia Rusă în luna noiembrie, arată comunicatul publicat de The Guardian

Dronele ajung dezasamblate, iar forţele ruse le reasamblează şi le vopesc cu marcaje ruseşti aplicate. 

Potrivit CNN, Iranul ar urma să livreze Rusiei şi 1.000 de rachete balistice, inclusiv rachete balistice de rază scurtă. Ultimul transport către Rusia a inclus 450 de drone. Săptămâna trecută, oficialii ucraineni au raportat că au doborât 300 de drone iraniene. 

The Hill  citează trei oficiali americani care au declarat că Arabia Saudită a interceptat informaţii că Iranul ar pregăti un atac iminent asupra regatului. 

Îngrijorările au sporit în contextul în care regimul de la Teheran reprimează cu brutalitate protestele la scară largă. 

„Suntem îngrijoraţi de imaginea ameninţărilor şi rămânem în contact constant prin canalele militare  cu saudiţii”, a declarat Consiliul Naţional de Securitate într-un comunicat. „Nu vom ezita să acţionăm în apărarea intereselor şi partenerilor noştri din regiune”,potrivit lui AP News. 

Unul dintre oficialii care a raportat că atacul iranian va avea loc „în curând sau în 48 de ore”. Nicio ambasadă sau consulat SUA din regiune nu a emis alerte sau îndrumări pentru americanii din Arabia Saudită sau din altă parte din Orientul Mijlociu pe baza informaţiilor. Oficialii nu au fost autorizaţi să comenteze public şi au vorbit sub condiţia anonimatului.

Potrivit publicaţiei The Times of Israel, Corpul Gărzilor Revoluţionare ale Iranului ameninţă că va trimite drone să atace ţinte israeliene, dizidente şi americane.

Videoclipul arată imagini aeriene ale site-urilor situate în „teritoriile palestiniene ocupate” şi bazelor „teroriste” operate de Comandamentul Central al Statelor Unite (CENTCOM) şi Mujahideen-e-Khalq (MEK), un grup dizident iranian în exil. Apoi arată imagini din satelit ale site-urilor şi ceea ce pare a fi un hangar de drone iraniene de luptă. 

Videoclipul se încheie cu o ameninţare transmisă în limba engleză şi arabă: „Doar voinţa noastră este cea care ne împiedică să tragem”.

Asemenea videoclipuri publicate de IRGC şi de alte grupări teroriste nu sunt neobişnuite, dar ameninţarea reprezentată de dronele iraniene a crescut. 

În ultimele luni, se crede că dronele iraniene au fost folosite în mai multe atacuri împotriva ţintelor militare americane din Orientul Mijlociu.