18 iulie 2018

Iranul a construit o fabrică pentru producerea unor componente necesare în îmbogăţirea uraniului

Teodora Marinescu

Iranul a construit o fabrică ce are capacitatea zilnică de a produce rotoare necesare pentru până la 60 de centrifuge de tipul IR-6, a anunţat miercuri şeful Organizaţiei iraniene a Energiei Atomice, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Anunţul a fost făcut la o lună după ce liderul suprem ayatollahul Ali Khamenei a declarat că a ordonat îmbunătăţirea capabilităţilor de îmbogăţire a uraniului, în cazul în care acordul nuclear nu va putea fi menţinut în urma retragerii Statelor Unite.

Conform acordului semnat în 2015, între Iran şi marile puteri din P5+1 (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania), Teheranul a fost de acord să îşi reducă programul nuclear în schimbul ridicării sancţiunilor.

În luna mai, Donald Trump a decis că va retrage Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul. Restul părţilor semnatare au încercat să menţină acordul, argumentând că este cea mai bună soluţie prin care pot împiedica Iranul să îşi dezvolte propria bombă nucleară.

Iranul a afirmat că va aştepta propunerile celorlalte părţi, însă a semnalat că este pregătit să îşi reia activităţile privind îmbogăţirea uraniului. Oficialii au declarat în repetate rânduri că îmbogăţirea uraniului este necesară doar pentru generarea electricităţii şi pentru alte proiecte.

Ali Akbar Salehi, şeful Organizaţiei de Energie Atomică din Iran, a declarat că noua fabrică nu încalcă prevederile acordului.

"În loc să construim această fabrică în următorii şapte sau opt ani, am construit-o în timpul negocierilor. Desigur, liderul suprem a fost informat complet la momentul respectiv. Acum că a dat ordinul, fabrica a început să funcţioneze", a declarat Salehi.

Fabrica are capacitatea zilnică de a produce rotoare pentru pana la 60 de centrifuge de tipul IR-6. Luna trecută, Salehi a anunţat că Iranul a început să lucreze la infrastructura necesară pentru a construi centrifuge avansate la uzina din Natanz.