01 octombrie 2018

Iranul a atacat militanţi din Siria acuzaţi că ar fi responsabili pentru atentatul de la parada militară din 22 septembrie

Mircea Olteanu

Iranul a anunţat luni că a lansat mai multe rachete balistice care au vizat poziţii ale unor militanţi în estul Siriei, despre care Teheranul susţine că ar fi responsabili pentru atentatul de la parada militară din oraşul iranian Ahvaz, produs pe 22 septembrie, informează The Associated Press.

Sursă foto: Mediafax

Presa iraniană a transmis că rachetele au "ucis şi rănit" mai mulţi militanţi Un material difuzat de televiziunea publică de la Teheran sugera că rachetele au vizat zona localităţii Abu Kamal din sud-estul Siriei.

Localitatea Abu Kamal este controlată de forţele guvernamentale siriene, însă în zonă sunt activi militanţi ai reţelei teroriste Stat Islamic.

Una din rachetele utilizate în atac purta mesajul "Moarte Americii, Moarte Israelului, Moarte lui Al Saud", făcând referire la dinastia aflată la conducerea Arabiei Saudite.

Cel puţin 24 de persoane au decedat, iar peste 60 au fost rănite, în urma unui atentat produs pe 22 septembrie la o paradă militară ce se desfăşura în oraşul iranian Ahvaz.

Iniţial, Teheranul a atribuit atentatul separatiştilor arabi. De altfel, separatişti arabi au revendicat imediat atentatul, însă ulterior şi reţeaua teroristă Stat Islamic a revendicat atacul.

Gărzile revoluţionare iraniene au comunicat că pe baza dovezilor au ajuns la concluzia că atentatul de la Ahvaz a fost comis de terorişti sirieni sprijiniţi de Statele Unite.