12 iunie 2021

Iranul a anunţat că navele sale militare au ajuns pentru prima dată în Atlantic. Acestea sunt monitorizate de SUA

Beatrice Dumitru

Un distrugător al marinei iraniene a ajuns în Oceanul Atlantic, a declarat comandantul adjunct al armatei iraniene, amiralul Habibullah Sayyari, potrivit agenţiei oficiale de ştiri IRNA, citată de CNN.

Sursă foto: Mediafax
Este pentru prima dată când Iranul a reuşit să ajungă în Oceanul Atlantic folosind nave fără escală în vreun port internaţional, a spus Sayyari.  Navele au pornit cu peste o lună în urmă din portul Bandar Abbas din Iran, a adăugat el.
 
Navele, un distrugător numit „Sahand” şi nava de logisică numită „Makran”, sunt monitorizate de SUA, iar comunitatea de informaţii lucrează pentru a evalua care sunt intenţiile Iranului.
 
"A 77-a flotă navală strategică a Marinei, care cuprinde distrugătorul" „Sahand" şi nava "Makran," este prezentă în Oceanul Atlantic pentru prima dată pentru a demonstra capacităţile Iranului în domeniul maritim," a spus Sayyari.
 
Imaginile prin satelit arată că una dintre ele transportă un tip de bărci mici de atac, pe care Iranul le-a folosit pentru a hărţui navele navale americane din Golful Persic. Cu toate acestea, mai mulţi oficiali americani au declarat săptămâna trecută că nu este clar dacă navele transportă arme.
 
Teheranul nu a spus unde merg navele, dar este posibil să se îndrepte spre Venezuela, ţară sancţionată de SUA, dar un partener comercial important pentru Iran.
 
"Navigarea în apele internaţionale este un drept legitim al marinei strategice a armatei iraniene şi vom continua această misiune cu toată forţa şi puterea,” a mai menţionat Sayyari.
 
"Flota continuă cea mai lungă misiune navală în Atlanticul de Nord," a adăugat el.
 
Iranul şi-a anunţat intenţia de a trimite nave de război în Atlantic în ultimii ani.
 
În 2018 şi 2019, oficialii marinei iraniene au vorbit despre planurile de a trimite „Sahand” în Atlantic. Dar până acum, planurile nu s-au concretizat niciodată.