28 aprilie 2018

Iran susţine că SUA "nu sunt calificate" să joace vreun rol în ceea ce priveşte detensionarea relaţiilor inter-coreene

Mircea Olteanu

Ministerul de Externe al Iranului a salutat acţiunile Phenianului şi Seulului pentru detensionarea relaţiilor din Peninsula Coreea, însă a avertizat că Statele Unite nu sunt calificate să joace un rol în ceea ce priveşte dezamorsarea situaţiei, acuzând Washingtonul că nu-şi "respectă angajamentele".

MAE de la Teheran a transmis că întrevederea între liderii celor două Corei a fost "un pas responsabil şi efectiv spre asigurarea stabilităţii regionale şi globale", relatează postul France 24.

Bahram Ghasemi, purtătorul de cuvânt al MAE iranian, a afirmat că "nouă pagină de detensionarea a relaţiilor din Peninsula Coreeană" ar trebui să fie discutată doar între principalele două părţi, fără "imixtiuni din partea unor state străine".

"Experienţa de peste 40 de ani a Iranului, în mod particular cu privire la acordul nuclear, este că guvernul american nu este un actor demn şi de încredere şi nu îşi respectă angajamentele internaţionale", a declarat Ghasemi.

Marile puteri din grupul P5+1 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite plus Germania) au semnat în 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul se angajează să limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale.

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat în mai multe rânduri că Statele Unite se vor retrage din Acordul atomic semnat cu Iranul, acuzând Teheranul de continuarea activităţilor nucleare şi balistice.

"Drept rezultat, (SUA) nu sunt calificate să joace un rol în stabilirea aranjamentelor dintre ţări", a adăugat Ghasemi.