17 iulie 2019

Iran: Programul balistic nu este negociabil

Bianca Pavaluca

Dezvoltarea programului balistic iranian nu este un subiect negociabil, a transmis marţi emisarul Iranului la ONU, după ce secretarul american de Stat Mike Pompeo a anunţat că Administraţia de la Teheran este pregătită să negocieze, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Mike Pompeo a declarat marţi în cadrul unei întâlniri de cabinet la Casa Albă că Iranul este pregătit să negocieze programul balistic.

„Rachetele iraniene nu sunt sub nicio condiţie negociabile, cu nimeni, cu nicio ţară, punct”, a declarat Alireza Miryousefi, emisarul iranian la ONU.

Uniunea Europeană a anunţat luni seară că decizia Iranului de a nu mai respecta în totalitate Acordul nuclear este "reversibilă", astfel că nu sunt necesare sancţiuni.

Regimul de la Teheran este pregătit să poarte discuţii cu Statele Unite, dacă Administraţia de la Washington elimină sancţiunile economice şi revine la respectarea Acordului atomic din 2015, a declarat preşedintele iranian Hassan Rouhani, într-un discurs difuzat duminică.

Pe de altă parte, Trump, în pofida apelurilor sale la tratative cu liderii iranieni, a declarat recent că sancţiunile impuse Iranului de SUA vor fi în curând înăsprite "în mod substanţial".