08 iunie 2020

Iran este gata pentru un schimb de prizonieri cu SUA

Andreea Soare

Iran este gata pentru un schimb de prizonieri cu Statele Unite ale Americii, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministrului Afacerilor Externe, Abbas Mousavi, duminică, potrivit agenţiei IRNA, citată de Reuters.

Sursă foto: ProfiMedia

Michael White, un veteran al marinei americane, reţinut în Iran încă din 2018, a fost eliberat joia trecută, ca parte a unei înţelegeri în care Statele Unite au permis fizicianului iranian-american, Majid Taheri, să viziteze Iran – un caz rar pentru cooperarea SUA-Iran, mai relatează Reuters.

Eliberarea lui White vine la două zile după ce SUA l-au deportat pe profesorul Sirous Asgari, un iranian reţinut în SUA în ciuda faptului că fusese achitat de furtul unor secrete legate de proprietatea intelectuală (trade secrets). Acesta fusese reţinut în 2016, acuzat că a încercat să fure informaţii despre un proiect de cercetare de la Universitatea Case Western Reserve, din Ohio, elaborat pentru Marina SUA .

„Dacă într-adevăr există posibilitatea unui schimb de prizoniei, suntem gata să eliberăm restul invidizilor reţinuţi în America şi să îi aducem în ţară”, a declarat Mousavi, citat de Reuters.