18 mai 2020

Iran: Americanii nu vor mai rămâne în Irak şi Siria

Andreea Soare

Liderul Iranului, ayatolahul Ali Khamenei, a declarat, duminică, că americanii nu vor rămâne în Irak şi Siria, reiterând, astfel, cererea Iranului ca trupele SUA să fie retrase din Orientul Mijlociu, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Conflictul dintre Iran şi SUA a atins cote maxime când o dronă a SUA l-a omorât pe comandantul militar iranian Qassem Soleimani, în Bagdad, pe 3 ianuarie, provocând Iranul să răspundă acestei acţiuni printr-un atac asupra unei baze americane din Irak, la doar câteva zile după acest incident.

Potrivit unui transcript al unui discurs adresat studenţilor iranieni şi publicat pe site-ul liderului, Khamenei a declarat că acţiunile americanilor în Afganistan, Irak şi Siria i-a împins pe ceilalţi să îi urască, mai relatează Reuteres.

„Americanii nu vor rămâne în Irak şi Siria şi vor fi trimişi acasă”, a declarat Khamenei.

Declaraţia vine oricum după ce Donald Trump a spus în repetate rânduri că militarii americani vor fi retraşi din Orientul Mijlociu. Din Siria au fost retraşi majoritatea militarilor americani, rămânând doar câteva sute pentru a proteja zonele petroliere să nu cadă din nou în mâna teroriştilor. În Irak, armata americană are dislocaţi în jur de cinci mii de militari care execută misiuni anti-teroriste şi de instruire a forţelor de securitate irakiene.

Luna trecută, preşedintele american Donald Trump a declarat că a cerut Marinei SUA să atace orice vas iranian care îi hărţuieşte pe mare, încă a declarat, la scurt timp după acest moment, că nu a schimbat regulile militare în privinţa confruntărilor. Ca răspuns la aceste declaraţii, şeful Gardei Revoluţionare Iraniene, Maiorul-General Hossein Salami, a declarat că Iran va distruge orice navă de război care-i ameninţă securitatea în Golf.