28 septembrie 2019

Irakul a aprobat redeschiderea trecerii de frontieră cu Siria

Marinela Sarbu

Primul ministru irakian, Adel Abdul Mahdi, a aprobat redeschiderea trecerii de frontieră de la Qaim cu Siria, care va avea loc luni, a informat agenţia de ştiri INA, ultimul semn al normalizării relaţiilor dintre Bagdad şi guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, potrivit Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Trecerea de frontieră va fi redeschisă pentru călători şi comerţ, a informat vineri INA, citându-l pe şeful agenţiei de frontieră din Irak.

Oraşul Qaim din provincia vestică Anbar, situat la 300 km vest de Bagdad, a fost recucerit de sub tutela organizaţiei islamiste Stat Islamic în noiembrie 2017 şi a fost ultimul bastion al grupului din Irak, care a căzut.

Se învecinează cu oraşul sirian Albu Kamal, care a fost de asemenea o fortăreaţă a Statului Islamic. Oraşele se află pe o rută strategică de aprovizionare, iar trecerea dintre ele a fost deschisă doar pentru traficul guvernamental sau militar.

În 2014, organizaţia Stat Islamic a confiscat vaste suprafeţe de teren atât în ​​Irak, cât şi în Siria, declarând califat în ambele ţări. Irakul a declarat victoria asupra grupării în 2017, care şi-a pierdut ultimul teritoriu din Siria la începutul acestui an.

Guvernul irakian a cerut recent reintegrarea statutului de membru al Siriei în Liga Arabă, care a fost suspendată în 2011, în urma represiunii sale asupra protestatarilor la începutul războiului civil.