21 august 2019

Ipoteza centrală a Uniunii Europene este producerea unui Brexit fără acord, anunţă Franţa

Mihai Draghici

Ipoteza centrală analizată în prezent de Uniunea Europeană este a producerii unui Brexit fără acord, a anunţat miercuri Palatul Elysée, înaintea unei întrevederi a preşedintelui Emmanuel Macron cu premierul britanic, Boris Johnson.

"În prezent, scenariul central al Brexit este cel fără acord", a transmis Preşedinţia Franţei.

"Există o fermitate europeană asupra principiilor, dar există voinţa discuţiilor cu Marea Britanie pe diverse puncte", a subliniat Palatul Elysée.

Emmanuel Macron va avea joi un dejun de lucru cu Boris Johnson. Premierul britanic a sosit miercuri după-amiază la Berlin, pentru o întrevedere cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Liderul de la Londra va transmite că Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană fără niciun tratat pe 31 octombrie dacă Bruxellesul nu acceptă renegocierea Acordului Brexit.

"Garanţiile privind frontiera irlandeză reprezintă o poliţă de asigurare şi un element indispensabil al acordului deoarece este vorba de asigurarea păcii şi stabilităţii Irlandei şi a integrităţii pieţei europene", a argumentat Preşedinţia Franţei.

Boris Johnson a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai fostului Guvern de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. În contextul impasului politic, premierul Theresa May şi-a prezentat, de asemenea, demisia.