Iohannis, la ONU: Pandemia de COVID-19 ne-a schimbat fundamental modul de viaţă
Gabriel PecheanuPandemia de COVID-19 ne-a schimbat fundamental modul de viaţă, dar ne-a oferit şi oportunităţi de a ne adapta şi de a face lucrurile mai bine, a spus preşedintele Klaus Iohannis în cadrul celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.
„Aceasta este a doua noastră dezbatere generală în timpul pandemiei de COVID-19, care ne-a schimbat fundamental modul de viaţă. Cu toate că pandemia a afectat aproape toate aspectele vieţii noastre, ea ne-a oferit şi oportunităţi de a învăţa, de a ne adapta şi de a face lucrurile mai bine”, a afirmat Klaus Iohannis.
El apreciază că provocările globale necesită soluţii comune, solidaritate şi cooperare.
„România crede cu tărie că valorile democratice şi o ordine internaţională bazată pe reguli, având ONU la bază, sunt fundamentale pentru construirea unui viitor mai sigur şi mai bun. Este esenţial un multilateralism eficient şi echitabil, de care să beneficieze în mod direct cetăţenii noştri. Pandemia ne-a arătat, totodată, că trebuie să găsim modalităţi de a reconstrui mai bine şi mai ecologic. Trebuie să ne reangajăm în procesul dezvoltării unor economii durabile, precum şi a unor societăţi reziliente, corecte şi incluzive, în care <nimeni nu este lăsat în urmă>. Într-adevăr, ar trebui să se acorde o atenţie deosebită nevoilor speciale ale celor vulnerabili. Pentru a fi eficienţi în atingerea acestui scop, este necesară solidaritatea în acţiune”, a adăugat şeful statului.
De asemenea, el spune că este nevoie de o abordare integrată şi inovatoare pentru a răspunde simultan la o gamă largă de provocări interdependente, precum sănătatea, schimbările demografice, migraţia, resursele limitate, schimbările climatice şi pierderea biodiversităţii, sărăcia extremă şi foametea.
„Ne aflăm într-adevăr într-un <punct de inflexiune>, iar România salută noul raport publicat privind <Agenda Noastră Comună>, sprijină principalele sale concluzii şi îl încurajează pe Secretarul General al ONU să continue eforturile pentru implementarea acestora. România rămâne angajată să contribuie la eforturile colective care au drept scop limitarea şi recuperarea întârzierilor în avansarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Sustenabilitatea trebuie să se regăsească în centrul recuperării post-COVID şi trebuie să lucrăm împreună pentru a ne proteja planeta şi ecosistemele. Efectele schimbărilor climatice nu au frontiere naţionale, iar responsabilitatea de a le gestiona într-un mod eficient ne revine tuturor. Cooperarea cu alte state şi organizaţii internaţionale pentru a răspunde schimbărilor climatice reprezintă o prioritate a mandatului meu actual în calitate de preşedinte al României. 2021 ar trebui să reprezinte un salt înainte în prevenirea schimbărilor climatice şi protejarea biodiversităţii”, enţionează Iohannis.
El remarcă potenţialul tehnologiilor digitale, precum şi provocările generate de acestea.
„Trebuie să asigurăm un acces semnificativ şi sigur la internet, să consolidăm securitatea cibernetică şi să promovăm un comportament responsabil în spaţiul cibernetic, abordând în acelaşi timp problematica răspândirii discursului instigator la ură şi a dezinformării în mediul digital. (...) De asemenea, pandemia ne-a făcut să acţionăm împreună pentru a consolida sistemele naţionale de sănătate şi a le face mai reziliente. (...) Conflictele armate, diviziunea etnică şi inegalităţile sunt încă realităţi dure. Este momentul potrivit pentru a transforma criza COVID-19 şi impactul acesteia asupra securităţii într-o oportunitate de revitalizare a agendei de pace şi securitate, punând un accent reînnoit asupra prevenirii conflictelor şi consolidării proceselor de pace. Conflictele prelungite din vecinătatea României continuă să ameninţe securitatea Europei. (...). Nu ultimul rând, permiteţi-mi să reamintesc că forţa unei organizaţii internaţionale este dată de măsura dorinţei politice a statelor sale membre de a o face relevantă şi potrivită pentru vremurile în care trăim. Să ne unim cu toţii eforturile pentru realizarea obiectivelor nobile ale Organizaţiei Naţiunilor Unite”, conchide Klaus Iohannis.