12 iulie 2018

Iohannis, despre alocarea a peste 2% din PIB pentru apărare: Siguranţa nu are preţ

Ana Petrescu

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, referitor la alocarea pe viitor de către România a peste 2% din PIB pentru apărare, că "siguranţa nu are preţ", însă este o discuţie complicată deorece trebuie avute în vedere şi sumele din bugetul de stat alocate sistemului de sănătate şi educaţie.

Întrebat, joi, la finalul summit-ului NATO de la Bruxelles, dacă România îşi permite pe viitor să aloce până la 4% din PIB pentru apărare, preşedintele Klaus Iohannis a răspuns: „Trebuie să spun că siguranţa nu are preţ, dar pentru asta e nevoie de cheltuială. Securitatea nu vine de la sine, ci cum am spus înainte, că România nu e doar receptor de securitate, ci oferă securitate şi atunci cu siguranţă la momentul potrivit vom fi deschişi la cheltuielile pentru apărare. Este o discuţie complicată pentru că şi sănătatea, şcoliile cer bani, pensiile, însă nu dorim să fim fără apărare. Nu s-a decis încă nimic, însă vom continua discuţiile anul viitor, când ne vom întâlni să serbăm 70 de ani de NATO”.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat că ţările NATO ar trebui să aloce în cele din urmă 4% din PIB pentru apărare, sugerând o dublare a obiectivului de 2% stabilit anterior la summitul NATO din Ţara Galilor din 2014.

"Preşedinţii (SUA) au încercat mai mulţi ani la rând fără succes să facă Germania şi alte naţiuni NATO bogate să plătească mai mult pentru protecţia lor faţă de Rusia. Plătesc doar o fracţiune din costul lor", a afirmat preşedintele Trump într-un mesaj postat joi pe Twitter.

"În plus, Germania tocmai ce a început să plătească Rusia, ţara de care doresc să fie protejaţi (...) Nu este acceptabil! Toate naţiunile NATO trebuie să atingă obiectivul lor de 2%, şi în cele din urmă trebuie să ajungă la 4%".