20 iunie 2019

Iohannis crede că nu vor avea o decizie la finalul reuniunii privind posturile de conducere ale instituţiilor UE

Ana Petrescu

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că, la reuniunea Consiliului European de joi de la Bruxelles, vor fi discuţii despre posturile de conducere ale instituţiilor UE, însă nu se aşteaptă ca până la final să fie luată o decizie care să fie apoi transmisă Parlamentului European.

Sursă foto: Mediafax

„Începem Consiliul European de vară. De data aceasta avem teme foarte importante de discutat. În prima parte a sesiunii discutăm agenda strategică pentru următorul mandat. Este un pas care a fost pornit la Summitul de la Sibiu, unde s-au stabilit principiile pe care vom merge când discutăm agenda strategică. Avem un draft elaborat pentru această agendă care se inspiră din puncte esenţiale din documentul de la Sibiu, din declaraţia de la Sibiu. Cred că astăzi vom aproba o agendă care va fi foarte bună pentru următorul mandat şi vine cu chestiuni care au fost antamate la Sibiu”, a afirmat Klaus Iohannis, joi, înaintea participării la reuniunea Consiliului European.

Şeful statutului a adăugat că: „În a doua parte vom discuta despre ocupare posturilor cheie din adminstraţia Uniunii. Această chestiune este fără o agendă specifică. Va fi o discuţie liberă şi credem că vom face paşi înspre o soluţionare. Nu mă aştept însă ca până la final să avem o decizie care poate fi trimisă în Parlament, dar asta rămâne sigur de văzut”.

Klaus Iohannis se află, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, unde vor fi discuţii despre numirile pentru posturile de conducere în instituţiile europene, adoptarea Agendei Strategice a UE 2019-2024 şi bugetul multianual al Uniunii.

Ca urmare a rezultatelor la alegerile europarlamentare, o nouă conducere a instituţiilor europene, precum Comisia Europeană şi Parlamentul European, va fi stabilită la Bruxelles, în discuţie fiind şi candidaţii grupului parlamentar european care a câştigat alegerile, anume Partidul Popular European.