14 mai 2019

Iohannis a susţinut, la Bruxelles, necesitatea continuării angajamentului UE în vecinătatea estică

Ana Petrescu

Klaus Iohannis a pledat la Bruxelles, la întâlnirea cu reprezentanţii statelor din cadrul Parteneriatului Estic pentru necesitatea continuării angajamentului UE în vecinătatea sa estică şi pentru consolidarea acestui parteneriat de importanţă strategică, cu scopul de a crea o Europă mai puternică.

Sursă foto: Mediafax

Şeful statului a participat, luni, la Bruxelles, la o întâlnire cu reprezentanţii statelor din cadrul Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina), informează Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Întâlnirea a avut loc la invitaţia preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, cu ocazia aniversării a 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic.

La întâlnire au luat parte şi reprezentanţii principalelor instituţii europene, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate al Uniunii Europene, Federica Mogherini.

Klaus Iohannis a participat la eveniment în calitate de şef al statului care deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

În cadrul intervenţiei sale, Klaus Iohannis „s-a referit la importanţa Parteneriatului Estic, o iniţiativă care, de la lansarea sa în 2009, s-a dovedit a fi benefică pentru ambele părţi, contribuind la extinderea ariei de prosperitate şi securitate în vecinătatea estică a Uniunii, în baza unui set comun de valori şi a convergenţei treptate a politicilor, şi care a condus la apropierea statelor partenere de comunitatea europeană de valori, în funcţie de obiectivele şi ambiţiile fiecărui stat partener”, potrivit sursei citate.

În acest sens, şeful statului a pledat pentru necesitatea continuării angajamentului Uniunii Europene în vecinătatea sa estică şi pentru consolidarea acestui parteneriat de importanţă strategică, cu scopul de a crea o Europă mai puternică pentru toţi cetăţenii.

Din perspectiva desfăşurării recente a Summitului de la Sibiu, Klaus Iohannis „a evidenţiat faptul că accentuarea importanţei Parteneriatul Estic se încadrează foarte bine în discuţia despre viitorul Europei. În acest context, Preşedintele Klaus Iohannis a amintit că declaraţia adoptată la Summitul de la Sibiu reafirmă în mod clar responsabilitatea comună a statelor membre şi a instituţiilor europene de a face Uniunea mai puternică şi de a recunoaşte perspectiva europeană a altor state din Europa”.

Nu în ultimul rând, preşedintele Iohannis a accentuat faptul că Uniunea va acţiona în continuare în funcţie de nivelul de ambiţie al partenerilor estici, respectând alegerile individuale ale acestor state.

Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că Uniunea aşteaptă un angajament politic continuu din partea ţărilor partenere în ceea ce priveşte punerea în aplicare a angajamentelor luate în relaţie cu UE referitoare la respectarea setului comun de norme şi valori, promovarea statului de drept, funcţionarea sistemului judiciar şi dezvoltarea unor economii transparente.

De asemenea, la această întâlnire au mai participat Johannes Hahn, comisar european, Carl Bildt, fost prim-ministru şi fost ministru de afaceri externe al Suediei, Radosław Sikorski, fost ministru de afaceri externe al Poloniei, şi Timo Soini, ministrul afacerilor externe din Finlanda.